Почит за офицерски кандидат Гърди Гърдев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 04 Март 2015 18:01

 

По повод 10 години от трагичната смърт на офицерски кандидат Гърди Гърдев, загинал от „приятелски огън” при изпълнение на служебния си дълг по време на участието му в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада почетоха паметта му.

 

На гроба на офицерски кандидат Гърди Гърдев в село Долно Сахране, община Павел баня, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61 механизирана Стрямска бригада и колеги военнослужещи участвали в състава на 4-ти пехотен батальон в Ирак, отдадоха почит на своя колега и приятел, като поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност. На помена присъстваха близки на загиналия, а местния свещеник отслужи панихида. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча в село Долно Сахране в присъствието на кмета на община Павел баня – г-н Станимир Радевски, кмета на селото, близки и приятели.  Десет години след трагичния инцидент 61 мбр продължава да е съпричастна към мъката на опечалените близки и да им оказва подкрепа в трудни моменти.  Към настоящия момент сестра му и съпругът й са назначени като цивилни служители във военно формирование 34750, район Казанлък.
Офицерски кандидат Гърди Гърдев е осмият наш воин загинал от началото на миротворческата операция в Ирак. Роден е в гр. Казанлък на 18 май 1974 година и това е била първата му задгранична мисия. Постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ през 2003 г. Службата му преминава в под. 38220 - Казанлък. Със заповед на министъра на отбраната на Република България Гърди Гърдев е произведен посмъртно в звание "Офицерски кандидат" и награден с награден знак "За вярна служба под знамената" І степен.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker