Галерия А1 лансира проекта си "Тондо" в Пловдив и в България
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 06 Март 2015 15:45

Проектът "Тондо" на карловската галерия А1 обикаля България. Кръглите картини от седем от най-изтъкнатите български живописци вече са в галерия “Дяков” в Пловдив. Необичайната за нашите географски ширини експозиция  ще бъде  открита на 12 март от 18 ч.


Провокацията за необичайната изложба идва от майстора на рамки и собственик на малката галерия “А1” Димитър Христов  - Зоро и неговата съпруга Станислава Троева в Карлово.

Дълги години Зоро се опитва да изработи идеалната кръгла подрамка и когато успява, решава да инициира “Tondo” и се обръща към свои приятели художници.


Проектът е изключително любопитен, защото е интересно как Ганчо Карабаджаков, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Милко Божков, Румен Читов, Станимир Видев и Стоян Цанев направиха своите кръгли картини. Те са „въвлечени” в “Tondo”, защото съвременното ни изкуство се нуждае от подобни провокации. Сигурна съм, че изложбата ще предизвика интерес и ще се превърне в събитие за художествения живот.

Кръглият формат на произведенията на изкуството привлича творческите личности още в древна Елада, но преживява истинския си блясък през Ренесанса в работите на Микеланджело, Ботичели, Рафаело, припомня Станислава Троева.

Преди 10 години за първи път Димитър Христов организира първите изложби на известни български художници в своето ателие за рамки и така го превърна в прочутата галерия А1. Тази пролет Димитър Христов и експозициите, които той подбира тръгват към най-известните български галерии.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker