Как да преборим пролетната умора
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Март 2015 14:00

Да посрещнем пролетта тонизирани и във форма
Балансираната диета, богата на пълнозърнести храни и движението побеждават пролетната умора

Неприятните симптоми като понижен тонус, главоболие, раздразнителност и лошо настроение често ни изненадват неприятно с настъпването на пролетта. Те обаче имат своето научно обяснение. Пролетната умора  се причислява към т.нар. сезонни афективни разтройства и се появява в резултат на липсата на слънчева светлина през зимата, намалената ни физическа активност през студените месеци и  по-тежката ни диета за сметка на пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци. Малка промяна в ежедневните ни навици може да направи чудеса с нашето тяло и дух.
Физическата активност е чудесен начин да повишим ендорфините (хормоните на щастието) в организма си, като същевременно да влезем във форма след зимните месеци. А ако изберем спорт на открито, ще се заредим и с важния витамин Д, чиято липса тялото усеща особено осезаемо. Джогинг, каране на колело или дори просто редовни разходки в парка са ваш верен съюзник в битката с пролетната умора.
Ето и съветите на експертите по фитнес и здравословно хранене на BB-Team  за справяне с пролетната умора: „Ключът в борбата с пролетната отпадналост е здравословно и балансирано хранене в комбинация с добре преценена физическа активност (за предпочитане са тренировки със съпротивление и многоставни движения). Изпробвани трикове – прием на витамин C, включване на суров джинджифил за по-добро функциониране на храносмилателната система и по-голямата част от храната, която ядем, да е непреработена (не забравяйте порцията си свежа сурова салата към основното ястие и зеленчуците към сандвича си; добавете тиквено семе като източник на есенциални мастни киселини). Любителите на хляб е добре да намалят бялото брашно за сметка на пълнозърнестото, защото пълнозърнестият хляб има по-ниска калоричност и по-нисък гликемичен индекс (в сравнение с белия), което е добре за целящите редуциране на теглото.” Пълнозърнестите храни съдържат жизненоважни фибри, витамини, минерали, фитоестрогени, антиоксиданти, а ако към всичко това прибавим и прекрасен вкус, получаваме перфектния източник на добро настроение за нашата пролетна диета.
Много от нас посочват натоварения ежедневен график като основна причина за нездравословното хранене, но една добра алтернатива на вредните "бързи храни" е новият пълнозърнест хляб, поръсен със слънчоглед, сусам и лен в ресторанти Subway , който може да се комбинира с пуешко филе или пилешко печено за диетичен и балансиран обяд. Веригата е известна с това, че можете сами да „моделирате“ сандвича си по ваш вкус, така че към леките меса и пълнозърнетия хляб просто добавете любимите си свежи зеленчуци. Променете и други малки вредни навици, като например - заменете газираните напитки с минерална вода, а за похапване между храненията вместо да посягате към висококалоричните сладкиши, изберете Subway бисквитка с овесени ядки и стафиди, и тялото ви ще ви се отблагодари.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker