Димитър Бакърджиев вае Икарите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 26 Март 2015 20:13

Скулпторът Димитър Бакърджиев от Карлово вае статуетките за наградата „Икар” , които в деня на театъра  ще получат на най-добрите български актьори за 2014 година.  Една от тях ще  заблести  в ръцете на Стефан Илиев, артистът, който е отреден приза за цялостно творчество,  и който хареса Бакърджиев за автор на статуетките, разказва marica.bg.

Скулпторът от Карлово изработва бронзовите фигурки години наред.  Преди броени дни те  отпътуваха от Карлово за София. Бакърджиев е автор на  повече от 10 статуетки, които се връчват като приз в различни конкурси и фестивали у нас, но Икарите са най-популярни.
Идеята за статуетката, която всяка година в Деня на театъра,  27 март, да  отива в ръцете   най-добрите български актьори,  се ражда в Карлово преди близо двадесет  години.  Тогава в началото на септември в Града на розите се провежда фестивала на българския киноактьор, а председател на Съюза на артистите в България е Стефан Илиев. Димитър Бакърдживе вече е измислил и създал статуетката, която ще получат отличените на кинофеста актьори – Златна роза. Тя съчетава по неочакван начин цветето – символ на града и красотата, с  танца на хлебчетата на великия Чарли Чаплин.
Стефан Илиев  харесва много  Златната роза  и кани Бакърджиев да направи приза за Празника на театъра. В началото той  беше Златна антична колона и символизираше храма на Мелпомена, първата сцена на театъра в древна Гърция, спомня си Димитър Бакърджиев. Няколко години по-късно  обаче узрява идеята наградата да се нарича Икар. Скулпторът обсъжда  промяната с друг известен карловец – Христо Мутафчиев, който по онова време вече е председател на Съюза на артистите. Умувахме върху Златната колона да има фигура с крила, образ от античността, от времето, когато е създаден театърът – Сфинкс, Грифон. Този образ да символизира стремежът на актьора към Слънцето и звездите, към съвършенството. Така се роди идеята за Икар. Освен това фонетичната близост с известните филмови награди „Оскар” беше добро съвпадение, коментира скулпторът.

Случи се така, че част от творчеството ми е свързано с призове за други изкуства, споделя Димитър Бакържиев. Той прави статуетката Златното око,  която през две години се присъжда за операторско майсторство в чест на Димо Коларов,  на наградата „Маестро Георги Атанасов”, която се дава в Карлово на прегледа на военните духови оркестри, на Златен лъв за детска песен. Част от творчеството му обаче тръгва в тази посока, след като създава на двата чисто карловски приза – Златната богиня на Карлово, която съпътства наградата на града и Златната роза – преходна статуетката на Царицата на розите.
Източник: marica.bg


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker