Започва маратонът на четенето в Карлово. Вижте авторите!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 16 Април 2015 12:20

"Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове." Тези редове са от сборника „Невидимите кризи”, чийто автор Георги Господинов бе гост в програмата на Маратона на четенето в нашия град през миналата година. И през настоящата година, вече за десети пореден път, Общинска библиотека – Карлово се включва в традиционния национален маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април.

Екипът на библиотеката отново се постара да предложи на ценителите на хубавата книга интересна програма, възможност да се срещнат и общуват с талантливи и популярни български автори.

 

Маратонът стартира на 16 април. Първият гост в програмата е един от най-талантливите български кинорежисьори Людмил Тодоров. Неговите филми „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти”, „Шивачки” и др. са между най-гледаните и награждавани творби в новото български кино. Карловци вече са имали възможност да се срещнат с него през 2012 г. при премиерата на филма му „Миграцията на паламуда”, в който изпълнител на главната роля е нашият съгражданин Христо Мутафчиев. Този път Людмил Тодоров ще бъде гост на града ни в качеството му на писател, който има издадени вече осем книги – разкази и романи. Тези, които все още не са имали удоволствието да прочетат книгите му „Разкази”, „Шлеп в пустинята”, „Скептици” или „Разглобено лято”, със сигурност ще открият в негово лице великолепен съвременен български разказвач с леко, чувствително и емоционално заредено перо.


На 21 април наш гост ще бъде Иво Сиромахов, един от най-публичните български писатели, тъй като работата му като сценарист в „Шоуто на Слави” постоянно го държи под светлината на прожекторите. Книгите му „Очила”, „Български работи”, „Дневници и нощници”, „Моят таен любовен живот” и др. винаги са в челото на класациите по читателски интерес и продажби. Буквално преди броени дни от печат излезе неговата четиринадесета книга – „7 жени”. Безжалостната ирония, с която разказва за българския манталитет, за нашенските комплекси и развенчава митове, понякога предизвиква недоволство. Но той смята, че нещата се приемат по-лесно, когато са казани на шега, ако, разбира се, имаш чувство за хумор. ”Смехът е свобода! – казва той – Смеещият се човек е напобедим!”.

 

Вероятно доста карловци имат лични впечатления и спомени от общуването със следващата ни гостенка в Маратона на четенето. Нейният професионален път започва в карловската гимназия, за да я отведе до микрофоните на БНР, откъдето в продължение на почти четвэрт век тя бе най-популярният и обичан глас в ефира като водещ на емблематичното предаване „Разговор с вас”. Популярната българска журналистка Божана Димитрова се завръща в Карлово на 23 април, за да представи книгата на доц. Ивайло Христов „Божана Димитрова - кауза радиожурналист”. За магията, наречена радио, за ролята на журналиста да бъде коректив на обществения живот ще разговаряме с нея и редакторката на книгата – журналистката Мария Стефанова.


На 24 април нащи гости ще бъдат доц. д-р Мария Шнитер, доц. д-р Русалена Пенджекова-Христева и доц. д-р Димо Чешмеджиев - колектив от катедрата по „Теология” към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Те са хората, обработили и подготвили за печат книгата „Българската църква” по ръкописа на последния български Екзарх Стефан I Български. Личността на автора и книгата имат емоционална връзка с Карловския край, защото Екзарх Стефан прекарва в заточение девет години в съседния град Баня. Един от ръкописите, върху които работи през това време, е именно „Българската църква”. Все още има хора, които си спомнят срещите с него. След премиерата на книгата в Баня, и карловската общественост ще има възможност да си припомни незаслужено забравената личност на автора и неговия труд.

 

Любителите на историята със сигурност или са чели някои от книгите му, или следят с интерес неговото предаване в програмата на „ТВ +”. Дали става въпрос за митовете в българската история, за споровете със съседна Македония или сензациите с „вампирски” погребения – „Историята... с Божидар Димитров” е винаги интересна. На 27 април неговите почитатели ще имат възможност лично да му зададат въпросите, които ги вълнуват. Но конкретният повод за гостуването на проф. Божидар Димитров е най-новата му книга „За кожата на едно ченге”, в която известният ни историк разказва за дейността си като агент от 14-и отдел на Първо главно управление на Държавна сигурност - културно-историческото разузнаване.


И този път Общинска библиотека ще спази традицията в седмиците, посветени на книгата и четенето да представя нови книги на талантливи местни автори. На 30 април гост в Маратона с първия си роман „Светулка за двама” ще бъде Стоянка Фъркова. Мнозина я познават като детска учителка от града на Вазов, други – като участник в МДТ „Матей Икономов” – Сопот. Предстои да се срещнем и с още един неин талант – на умел разказвач. Книгата вече имаше своята премиера в Сопот, предстои да бъде представена и в Самоков, срещата с нейната авторка очакват и карловските й читатели.

 

Разбира се, не са забравени и най-малките почитатели на книгата и четенето – децата. Техен гост ше бъде една от любимите им героини – Дора Изследователката. На 21 април Арт работилницата на Дора Изследователката ще им предложи куклен театър с интерактивна игра, в която самите деца ще могат да участват.


Уважаеми съграждани, екипът на Общинска библиотека се надява, че предложенията ни за десетото юбилейно издание на Маратона на четенето в Карлово ще предизвикат интереса ви, че общуването с книгата отново ще ни помогне да създадем поле на духовно преживяване и споделяне. За вас остава само да се насладите на четенето и общуването с талантливите ни гости. Очакваме ви!

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker