Тази вечер в Белия двор: ИМ представя книгата "Карлово. Личности и събития" на Ана Кузманова
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Април 2015 08:00

Историческият музей в Карлово и Женско дружество "Възпитание" представят тази вечер книгата "Карлово. Личности и събития" на  Ана Кузманова, последната собственичка на Белия двор, която дари къщата си на родния си град.

Проявата е в къща Белия двор от 17.00 часа.

Книгата, която тази вечер ще бъде представена, е първият издаден труд на забележителната карловка. Ана Кузманова е родена на 12 юли 1875 година. Тя завършва педагогическия отдел на Софийската девическа гимназия. Връща се в родния си град и до 1930 година работи  като учителка. Развива активна обществена дейност като членка, секретарка и председател на Женско дружество възпитание.

Анка Куманова посвещава голяма част  от живота си на просветното и културното издигане на Карлово. Събира исторически материали като една от най-близките помощници на краеведа Христо Фъргов и сътрудничи на историка Димитър Страшимиров.

Книгата на Анка Кузманова "Карлово. Личности и събития" стана факт благодарение на спомоществователството на  Димитър Митов, сем. Лалка и Николай Калееви, Теодор Шойлеков, инж. Христо Войняговски и на всички деятелки на Женско дружество "Възпитание" в Карлово. Томът е издание на Историческия музей.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker