Изложба на антични лампи в Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 26 Април 2015 18:46

Регионален исторически музей - Враца ще гостува на Историческия музей в Клисура с изложбата "Антични лампи от Северозападна България". Това съобщи директорът на музея в Клисура, Стоян Иванов. Изложбата представя част от богатата колекция на РИМ - Враца от антични керамични лампи.

Те се датират в широки хронологически рамки – от І до началото на VІІ век, т.е. от римския период и Късната античност. Произхождат от земите на днешна Северозападна България, които по време на римското владичество влизат в рамките на провинции Горна и Долна Мизия, а през Късната античност – в територията на диоцез Крайбрежна Дакия. ''Открити са при проучването на римската крепост Августа, намираща се край с. Хърлец (община Козлодуй), а по-голямата част от образците – край с. Арчар (Видинско), в руините на античната Рациария (тогавашната столица на Крайбрежна Дакия)''.  Често, към днешна дата, антични лампи са откривани в гробове, поставени там наред с други съдове и дарове за покойника, като част от гробния инвентар. Украсата върху лампите отразява естетическите разбирания на епохата, на майстора – производител и не на последно място на техния притежател.

''В изложбата са експонирани лампи от типа Bildlampen с релефни изображения върху диска. Те разкриват умението на античните грънчари да пресъздадат върху една малка площ интересни сцени от всички сфери на човешкия живот - митологични същества и персонажи, фантастични и реално съществуващи животни като риби, делфини, птици, лъвове. Пресъздавани са и стилизирани растителни орнаменти, театрални маски, пасторални картини – овчар със стадо, военни сцени – воин в колесница теглена от коне, предмети на въоръжението и снаряжението, както и еротични сцени''. От ІV в. насетне, след като християнството става равноправна религия в Римската империя, върху лампите се изобразяват и неговите символи. Например, дръжките на лампите са правени под формата на кръст. Друг тип лампи поместени в изложбата са т. нар. Firmalampen, върху дъното на които са изписани марките на ателието производител. Изработвани са в италийски ателиета, а по-късните екземпляри са дело на местни провинциални такива и се отличават с по-лошото си качество. Изложбата ще бъде представена от доц. д-р Нарцис Торбов, завеждащ отдел "Археология" в РИМ - Враца, и от Александра Петрова - археолог в РИМ - Враца. Стоян Иванов уточни, че през 2014 г. доц. д-р Нарцис Торбов издава монография с непубликувани екземпляри от керамични лампи, открити на територията на Северозападна България и съхраняващи се във фондовете на музеите във Враца, Монтана, Видин, Лом, Оряхово и Плевен.
Изложбата ще бъде открита в Историческия музей в Клисура на 30 април от 18.00 часа и ще остане там до есента. /Радио Фокус/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker