Преподаватели от ПУ "Паисий Хилендарски" представиха последния труд на екзарх Стефан в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 26 Април 2015 18:57

Книгата „Българската Църква” от екзарх Стефан I Български бе представена в Карлово. Това е втората премиера на неиздавания досег труд на последния български екзарх. Първата бе в град Баня. Изборът  на научните редакторите на ръкописа да представят изданието в Баня  и Карлово не бе случаен. В село Баня, наречено от някои теолози българският Авиньон, през 1948 година, е заточен главата на Българската православна църква. Българският екзарх прекарва там, в национализираната вила на фамилията Багарови, последните девет години от живота си. Там той написва и историята на Българската църква, която най-после излиза на бял свят.

Книгата "Българската църква" бе представена в рамките на тазгодишния  „Маратон на четенето”, организиран от Общинска библиотека-Карлово. Научните редактори на ръкописа доц.д-р Мария Шнитер, доц.д-р Русалена Пенджекова, доц.д-р Димо Чешмеджиев - преподаватели от катедра  "Теология" в ПУ ”Паисий Хилендарски” представиха изданието.
Книгата предизвика голям интерес сред присъстващите.
Ръкописът на екзарх Стефан бе открит от доц. Русалена Пенджекова, докато е работила в личния архив на екзарх Стефан в Смолян. А според доц. Димо Чешмеджиев, един от редакторите на изданието, въпреки че екзарх Стефан не е бил професионален историк, нивото на неговия труд е много високо. Оригиналният текст е запазен, редакторите са добавили само съвременна библиография, която да направи текста разбираем и достъпен  и за съвременния читател.

Издаването на "Българската Църква"  е посветено на 70-годишнината от провъзгласяването на Стефан за екзарх и 70-годишинината от свалянето на схизмата върху Българската православна църква. То е на книжния пазар благодарение на катедра "Теология" към Пловдивския университет.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker