Исторически музей-Карлово представя в Пловдив: Пътят на розата в Карловската долина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Април 2015 08:27


От 29.04.2015 г. до 1.06.2015 г.  със съдействието на община Карлово Исторически музей –Карлово за пръв път ще  гостува в Регионален Етнографски музей град Пловдив с изложба „Пътят на розата в Карловската розова долина”.
Изложбата представя историята на розопроизводството в Карловския регион от проникването на маслодайната роза в района до днес. Експозицията  разглежда розопроизводството като едни от основните поминъци на населението в Карловско и Карлово като център на розопроизводството с  акцент върху  основните теми: традиционна технология за производство на розово масло до средата на ХІХ в., представена с оригинални съдове за добиване на розово масло и розова вода от ХІХ в.: меден казан, охладителна каца, конкуми –медни съдове за съхранение на розово масло, стъклени шишета за съхранение и транспортиране на розова вода. Другата основна тема, която ще бъде представена в изложбата е развитието на търговията с розово масло и търговската дейност на карловските търговци и кооперации.
С оригинални тъкани от Карловско ще се представи  отражението на този основен поминък за региона в материалния и духовния свят на карловци.
Освен оригинални експонати ще бъде представена и фотодокументална изложба, изработена на български и английски език, в която се представят историята на розопроизводството и  историята на Празника на розата в Карлово.
Специално място в мобилната експозицията е отделено на оригинални документи, свързани с производителната и търговската дейност на някои от най-крупните   розопроизводители на розово масло от Карловско като братя Митови, Христо Джиджев, Костадин Чешмеджиев, Стефан Кьойбашиев, на розотърговската къща  “Гарние-Бояджов-Джиджев-Зоев”.
В значителната си част изложбата се състои от оригинални експонати  общо 97 броя от колекциите на Исторически музей –Карлово,  които са показват за пръв път извън територията на общината.
Изложбата ще бъде придружена с видеофилми и презентации за историята на розопроизводството в Карловско, Празника на розата в града и културно-исторически забележителности в Карловска община.
Освен от гостите на град Пловдив изложбата ще бъде представена и на туроператорски фирми, които ще провеждат тридневен семинар в Старинен Пловдив в началото на месец май.
Гостуването ще бъде много полезно за рекламирането  не само на музейните колекции, но и за популяризирането на нашия град и община като културно-историческа дестинация

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker