Клисура чества 139 години от Априлското въстание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 01 Май 2015 11:22

Жителите и гостите на възрожденска Клисура отбелязаха днес 139 години от Априлското въстание. По традиция, която продължава повече от век, в града бе представена възстановка на дните на въстанието. Гости на Клисура бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, областният управителят Розалин Петков. Председателят на Карловския общински съвет Стойо Карагенски посрещна Цецка Цачева. След като приветства жителите и гостите на Клисура с празника кметът на общината д-р Емил Кабаиванов даде думата за слово на Цачева. Ето какво каза тя:

Клисурци напоиха с кръвта си земята и от нея поникна чудният плод на свободата. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в отбелязването на 139-ата годишнина от Априлското въстание в Клисура. По думите й има селища в България, в землището на които срамът никога не е стъпвал. Те са темелът на историята ни, те са същността на геройството, такова селище е Клисура, заяви председателят на парламента.

„В далечната 1876 г. клисурци отсякоха един клон от дървото на българщината, направиха си от него ятагани и пищови и се опълчиха срещу вековния поробител. Те щедро дариха на своите сънародници чудния плод на свободата и завинаги им дадоха правото да носят в душите си чувството за национално достойнство“, отбеляза Цецка Цачева.

Според председателя на Народното събрание няма българин, който при спомена за Априлското въстание да не си припомня името на Никола Караджов, донесъл в града кървавото писмо на Каблешков; да не носи в съзнанието си представата за черешовото топче, за Боримечката; да не се сеща за клисурската местност „Зли дол”, за неравния бой с многобройния башибозук и опожаряването на Клисура.

В посланието си по повод 139-ата годишнина от Априлското въстание Цецка Цачева отбеляза, че дори когато животът е тежък, а пътят към благоденствието дълъг и труден, ние не трябва да забравяме, че притежаваме едно неизмеримо богатство – нашата национална свобода. По думите й Априлското въстание е пропито с кръвта на много клисурци и затова Клисура завинаги ще остане символ на геройството.

Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители участваха в тържествата на 1 май 2015 г. в Клисура по повод годишнината от Априлското въстание. Те поднесоха цветя на паметника на водача на въстанието в Клисура Никола Караджов. Беше представена и възстановка на моменти от въстанието в Клисура.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker