Гергьовски люлки и почит към Левски във Войнягово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 06 Май 2015 08:55

Войнягово чества днес Гергьовден и заедно с това 151 години от главяването на Васил Левски за учител в селото.

Тази сутрин в църквата "Свети Димитър" бе отслужена празнична света литургия. Пред училището се състоя кратко тържество. Празникът продължи се гергьовски люлки, окичени с цветя порти и печени агнета.

След обед  започва празникът на селото. Оркестър "Марица"ще  засвири кръшно хоро.

И до днес в черковния двор на на Войнягово стои малката сграда, в която в средата на 19 век се е намирало селското училище. В нея преди години бе уредена музейна сбирка, която разкзава двете години -1864-1866, през които Левски е бил учител в селото.

Тук, във Войнягово, през ранната пролет на 1865 г. Васил Левски основал първото „Тайно братство“ — прототип на по-късните революционни комитети. Има някои податки, че Васил Левски е основал и читалището, което във времето непосредствено преди Освобождението ( 1876/77 г. ) се разтурило. През 1900 г.читалището било възобновено от учениците на Апостола, като му било дадено и името „Васил Левски“ и утвърдено от Министерството на Народното просвещение със заповед №818 от 29 август 1903 г. Днес то е средище на културния живот в селото и пазител на традициите на Войнягово. От селото са излезли много хайдути и войводи, измежду които по-известни са: Видул войвода, Вълко войвода и Петър Петков Топалов. Войняговци взимат дейно участие и в църковно-националните, и в национално-освободителните борби. Във времето на подготовка на Априлското въстание Войнягово е посещавано поне два пъти от главния апостол на IV-ти (Панагюрски) окръг Панайот Волов, който го намерил много добре подготвено и въоръжено. За съжаление, обаче войняговци делегирали правата си да ги представлява на Великото народно събрание в Оборище на представителя на гр. Карлово Васил Платнаров, който бил върнат от войводата Георги Бенковски, поради нередовни пълномощия. Така селото и комитета му останали неиформирани за решенията взети там, и по този начин извън събитията и обявяването на Априлското въстание

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker