Нова книга: "От Родопската Шипка до Страцин" от д-р по история Петър Ненков
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 06 Май 2015 09:17

Нова книга на полковник от запаса , д-р Петър Ненков
„ От Родопската Шипка до Страцин”, посветена на историята на
21-ви пехотен Средногорски полк

Издателство „Тангра ТанНакРа” - София  издаде 14-тата книга  на военния историк, полковник от запаса, д-р Петър Неков. Монографията е озаглавена „От Родопската Шипка до Страцин” и е посветена на историята на  21-ви пехотен Средногорски полк.
Авторът на книгата сподели следното:  „В тринайсетвековната ни история, подвизите на българските воини винаги са предизвиквали възторг и признателност всред народа. Не дипломацията, а победите на българското оръжие над враговете на Отечеството са утвърдили завинаги България, като държава в сърцето на Балканския полуостров .
Един от най-героичните полкове в Българската армия е 21-ви пехотен Средногорски полк. Четири града се борят за  честта да бъдат негови гарнизони. Това са Пловдив, Асеновград, Карлово и Смолян . И в четирите града полкът оставя незабрави следи след себе си и се превръща в неотменна част от тяхната история.  Със златни букви  в историята на полка и в Пантеона на българската бойна слава е записано името на неговия легендарен командир, полковник Владимир Серафимов и  доблестните му воини, които през Балканската война 1912-1913 г. извоюваха блестяща победа в боя при родопския връх Средногорец и със своята саможертва спасиха от клане и разорение  населението на Средните Родопи! Не по-малко героичен е бойният път на полка в Междусъюзническата 1913, Първата световна война 1915-1918 и  заключителния етап на Втората световна война 1944-1945 г. , в които средногорци покриват с неувяхваща слава своята бойна светиня 
Освен участието на полка във войните, монографията на д-р Петър Ненков проследява и анализира още създаване и организационното развитие, въоръжението, воденето на бойната подготовка, униформите на отделните категории военнослужещи и бойно знаме на полка.
Интерес представляват главите в книгата, посветени на историята на  Съюзите на запасното войнство  у нас,  на  организациите и дружествата на запасните офицери и подофицери в гарнизоните на полка - Смолян, Карлово, Пловдив и Асеновград, биографичните очерци за изтъкнати командири на полка и известни офицери и подофицери, служили в  него, историята на военнодуховия оркестър на полка с неговите по-известни капелмайстори и бойния марш на полка, гарнизонните военни клубове, издигнати с участието на средногорци, приноса на воините от полка и на командира им, полковник Петър Димков - бъдещ прочут народен лечител за възстановяването на родната къща на Васил Левски, организационното развитие и трансформациите на полка след Втората световна  война и войсковите  формирования – наследници на  21-ви пехотен Средногорски полк .
В книгата е използван богат изворов материал и редица документални и архивни източници. Тя ще развълнува най-вече онези читатели, които са  изкушени от военнородолюбивата  тема, но книгата  не е предназначена само за тях, а за всички българи, които милеят за своя род и Родина.
….Само на една ръка разстояние, в паметта ни се крият вдъхновяващи при -мери на невероятна храброст и героизъм, които трудно могат да бъдат открити в чужда военна история.
Днес е крайно време да открехнем вратата на миналото и да погледнем на тях с други очи. Увлечени в ялови политически битки, които дерат обществената кожа,  впуснали се в борбата за оцеляване и обхванати от дребнотемието на сивото ежедневие, не си даваме сметка, каква е цената на нашето съществуване на тази прекрасна българска земя. Седнали в топлите си стаи, в меките фотьойли с дистанционно в ръка пред телевизора, едва ли се замисляме, че за да живеем тук и днес свободни и щастливи, някога за това са загивали във войните за национално освобождение и обединение стотици хиляди млади мъже.
Днес, когато нихилизмът и обезценяването на исконни нравствени  ценности пускат своите отровни пипала в душите на все повече българи, днес когато наборната военна служба отдавна вече e химера, днес когато много млади хора не знаят, какво е отечествен дълг и отчаяни от липсата на перспектива, напускат завинаги България , сигурно ще се намерят някои, които биха казали : «Е, ама това е било преди сто години и тогава хората са били по-големи идеалисти и по-лесно са се палели и умирали  за родолюбиви каузи !»
На всички тези, които мислят така, искам да кажа, че и тогава и сега цената на човешкия живот е една и съща. Вестта за смъртта еднакво парва душите на близките на загиналия и тогава и сега, защото човешкият живот е най-голямото благо, което веднъж ни се дава от Създателя. И когато с ясно съзнание млади  хора – неживели и нелюбили или бащи на по няколко деца го дават за свободата и независимостта на родината - това е достойно за възхищение и преклонение. Тяхната саможертва може да бъде оценена само ако поне мислено се поставим на тяхното място.
Тази книга ще ви накара да се замислите върху някои нравствени категории, като родолюбие, отговорност и национален идеал, които позабравихме през последните години на омраза и разединение. В забързания делник, тя ще влее в сърцата ви повече достойнство и самочувствие и ще ви накара да се почувствате горди от това че сте българи!
А когато, някой ден се изкачите на Родопската Шипка, вслушайте се в песента на вятъра, чуйте гласа на сърцето и ще усетите с всяка своя фибра, че това не е един обикновен планински връх, а свято място, напоено с кръвта на българските воини, от което преди един век изгря Свободата над прекрасната  Родопа планина!....                                                







 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker