Туристи се потопиха в басейна на император Диоклециан в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Май 2015 19:04

Император Диоклециан, чието име носи античния град, оживя в невероятна приказка пред очите да стотици туристи в Хисаря. Възстановката, показваща мигове от живота на древните римляни, върна публиката 1700 години назад и предизвика огромен интерес.

Действието  бе  в римските терми в Хисаря - най-добре

запазения античен балнеоложки и СПА комплекс на Балканите. Император Диоклециан се потопи в едни от басейните и само след една процедура получи изцеление. Възстановката бе по инициатива на Арехологическия музей в Хисаря и бе представена в нощта на музеите.

Римските терми в Хисаря все още са обект на археологически проучвания. През есента на 2014 година там бяха направени последните открития - мраморна лъвска глава, която е била устие на чешма в минерална вода, оброчна плоча с трите нимфи, изобразени в римски вариант и др.

Сред най-ценните находки обаче са запазените в голяма степен водопровод и канализация на римските терми. Те бяха почистени и сега по тях тече минерална вода. По проект на община Хисаря термите за възстановени частично, консервирани и социализирани и вече са една от най-интересните туристически атракции в региона.

Още в това лято термите в Хисаря ще привлекат огромен брой туристи. Гостите на града ще могат да преживеят незабравими мигове, потапяйки се  в басейните  на императорите. Вярва се, че докосвайки се до вълшебната минерална вода те ще получат изцеление, облекчение и душевна наслада.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker