Наградиха бойците от 28-мия контингент в Афганистан
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 29 Май 2015 05:36

Карлово посрещна бойците от 28-я български контингент, участвал в мисия  на НАТО в Афганистан. Церемонията се състоя пред музей „Васил Левски”. Националният командир на контингента полк. Георги Маргитин представи формированието пред заместник-началника на отбраната генерал лейтенант Константин Попов. В церемонията участваха още постоянният секретар на отбраната Добромир Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски  бригаден генерал Пламен Атанасов, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Мисията на 28-мия контингент в Афганистан продължи шест месеца. През това време българските бойци са изпълнили над 560 бойни дежурства, от които 200 през нощта.

Изминаха повече от 180 денонощия от деня, в който ви  изпратихме от тук. Днес ви посрещаме след като  достойно изпълнихте поставените ви задачи,  далече от родината и близките си. Това заяви в словото си по повод посрещането на бойците командирът на 61-ва  Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. С присъствието и дейността вие гарантирахте сигурността на Кандахар и оттам на Афганистан като осигурихте безпрепятствен достъп до летището. Аз съм горд, че в състава на бригадата има такива достойни военнослужещи, каза още бригаден генерал Димитър Шивиков.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов също поздрави  българските военнослужещи от 28-мия контингент. За нас и вашите близки най-голямата награда е, че се виждаме всички в пълен състав и невредими след 6-те месеца, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Благодаря, че сте се държали един за друг и като бойци и другари сте пазили гърба си. Благодаря за изпълнения воински дълг, затова, че за Карлово се говори с добро извън границите е и заради вас, допълни Кабаиванов.

В своята кариера съм имал възможност да бъда командван от генерали от други държави, както и аз да командвам военнослужещи от други държава, но искрено и благородно завиждам на полк. Георги Маргитин, защото имаше честта да командва българи, каза в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.  Искрено завиждам и на вас, защото преминахте изключително тежка подготовка, пътувахте на хиляди километри, живяхте  и действахте в  непозната обстановка - тежка, прашна, страшна, под обстрел и заплахи. И доказахте, че сте войници, които могат достойно да носят флага на България. Вие сте го заслужили със своите действия, преданост и вярност към Родината, а няма по-свято нещо от това да служиш на Родината, допълни ген. Попов.

Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев, за добро изпълнение на задачите, с Нагръден знак за отлична служба днес в Карлово бяха отличени бойци от състава на международната мисия на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. Отличията връчи постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев по времена тържествена церемония по посрещането на контингента в Карлово. Ръководството на Министерството на отбраната твърдо ще защитава интересите на военнослужещите - униформени и цивилни лица и издигането на самочувствието и престижа на Българската армия е негова първостепенна задача, заяви пред бойците Тотев.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker