В Сопот: Опяха и погребаха по християнски костите на жертви на Страшното
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 29 Юни 2015 17:08

Кости на избити по времето на Страшното през 1877 година сопотненци бяха погребани с християнски ритуал днес. Заупокойната молитва и литургията бяха отслужени от архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров след службата по случай храмовия празник на църквата „Св. Св. Петър и Павел” в Сопот.

През юли 1877 година в освободената от турците Стремска долина нахлува башибозук, който подглага на нечувано унищожение населението на Карлово, Сопот и околните селища. Стотици жители на Сопот тогава са потърсили спасение зад дверите на църквата, но въпреки това са намерили гибелта си. Опожареното Радино училище и храма в града се срутват и погубват още десетки хора. Останките на тези хора са в двора на храма вече 138 години. Те лежат там без да са опети и погребани по християнски обичай, припомни отец Марко. Сред жертвите на Страшното е и бащата на патриарха на българската литература Иван Вазов. Минчо Вазов е бил застигнат в местността Куклата, където е бил посечен.

При ремонтни работи в двора на църквата постоянно излизат кости на хора, които почиват в земята, без да са погребани по християнски, припомни отец Марко. Дори днес, докато подготвяхме гроба, в който те да бъдат положени, намерихме череп на възрастен човек и малко черепче на дете. Според нас става въпрос за останки на майка и детето и, обясни той.

Ритуалът по погребението на жертвите на Страшното бе извършен с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Кметът на Сопот Веселин Личев осигури надгробната плоча.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker