Мюсюлманите искат Куршум джамия за действащ храм, карловци отговориха с "Горда Стара планина"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Юни 2015 16:52

Стотина мюсюлмани от Карлово, Кърджали, Стара Загора и Хасково се включиха в протест срещу превръщането на Куршум джамия и други исторически сгради в България в музеи. Протестът бе организиран от Главно мюфтийство в България. А мюсюлманите от Южна България бяха водени от имамите в съответните градове. Протестиращите носеха голям транспарант с надпис "Спрете унищожаването на  храмове в в европейска България". Мюсюлманите бяха сложили на реверите си значки

 

със същия надпис "Не превръщайте  джамиите в музеи".

Появата на Главния мюфтия на България Мустафа Хаджи, облечен в бели ритуални дрехи накара гъмжащото множество да утихне. Г-н Хаджи бе съпроводен от десетина районни мюфтии и имами, облечени също в бели дрехи.

Дойдохте да подкрепим мюсюлманите в Карлово за този справедлив протест, защото ние живеем в България, която е член на ЕС и ние, като граждани на тази държава желаем мир, спокойствие и разбирателство между всички граждани”, каза Мустафа Хаджи. Според него, ако искаме да постигнем това е необходимо всички да извървим своя път, като зачитаме правата на всички хора, независимо кои са те. „Ако искаме де бъдем заедно, както ни е отредила съдбата, е необходимо всеки да направи компромис, какъвто ние направихме”, каза главният мюфтия. По думите му, днешният протест в Карлово е бил мирен и той е искал да покаже, че мюсюлманите не са съгласни с това, което се извършва с Куршум джамия. Думите му бяха последвани от хорова молитва на турски език.
Главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов изчете протестна декларация, в която се осъждат остро „нелегитимните и

антидемократични усилия на представителите на местната власт да подменят предназначението на Куршум джамия”. „Този акт на местната власт е откровен ислямофобски порив, целящ да превърнат джамията в музей, както и недопустим дискриминационен подход, с който за пореден път грубо се провокира мюсюлманската общност в страната”, се казва още в протестната декларация.

След общата молитва, която завърши с неколкократни пожелания "Амин! Амин! Амин!" мюсюлманите скандираха "Аллах е велик!"

Поне два пъти повече от протестиращите бяха карловци, които дойдоха да заявят своята воля сградата на бившата Куршум джамия да остане общинска собственост и да се превърне в музей на духовността и културата. Специално за случая в Града на Апостола дойдоха жители на Сопот и Калофер. Привърженици на ВМРО и НФСБ развяха българското и европейското знаме.

Не идвайте повече в Карлово, призова и във Фейсбук лидерът на ВМРО Карлово Светлозар Янков.

Митингът завърши мирно. След него мюсюлманите се отправиха към Ялъ джамия, където се помолиха отново заедно.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker