Манол Генов: Управляващите лишават голям брой хора от помощи при бедствия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Юни 2015 17:22

С приетите на първо четене промени в Закона за защита при бедствия драстично се ограничава броят на пострадалите, които ще имат право на държавни обезщетения за нанесени щети, за това алармира на предсконференция днес народният представител от БСП Манол Генов.
Направените предложения  са меко казано спорни. Първо, те ще ограничат кръга на  лицата, които могат да получат  възстановителна помощ, като ще  бъдат извадени онези, които са могли да застраховат имотите си, а не са го направили.  Второ, тази  изцяло субективна преценка -   кой е могъл и кой не, ще се прави от органите на Агенцията за социално подпомагане. Не е ясно по какви критерии, по какви правила ще се преценява кой от пострадалите е могъл да си застрахова жилището и кой - не. Правилата ще се уточняват на по-късен етап с наредба, която също не е ясна. Това създава предпоставка за  натиск върху определени социални групи, върху които може да се окаже и  политическо влияние, чрез форма на подпомагане, категоричен е Генов. От предложенията на управляващите става ясно само едно- държавата абдикира от конституционното си задължение  на защита и грижа на своите граждани, пострадали при бедствия.
Ние, народните представители от  групата на БСП лява България  сме категорично "против" тези промени,  имаме подкрепата и на  представители на  Патриотичния фронт.  Считаме, че това е начин да се пестят средства от нещастието на хората. Този закон е гавра с хората и източник на корупция, защото ще даде право на един орган субективно да преценява кой има право на обезщетение и кой не, смята Манол Генов. Същевременно Законопроектът представлява отстъпление и отказ на правителството да изпълнява  собствената си програматапрограма, според която трябваше да се създаде Катастрофичен пул за обезщетяване на пострадалите при бедствия. Управляващите се  мотивират, че така, едва ли не ще защитят социално слабите и ще се повиши отговорността на останалите, като бъдат подтикнати да застраховат имотите си.  При тази споделена безотговорност на държава и застрахователи при последните природни бедствия, сполетяли страната ни не виждаме как  това ще се случи, тъй като хората са загубили доверие в системата. БСП ще направи своите предложения между първо и второ четене, с които ще предложим реална възможност хора, пострадали при бедствия да стигнат по-лесно до някаква възстановителна помощ, като се създаде фонд за обслужване именно на тази дейност, допълни Генов.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker