Ефективно от Районна прокуратура: Четирима крадци на животни отиват в затвора
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 24 Юли 2015 17:43

Районна прокуратура-Карлово  е внесла обвинителен акт на 28 ноември 2014 г. срещу  лицата Ангел И., на 27 г., от с. Розино, общ. Карлово, Димитрин И., на 24 г., от с. Розино, общ. Карлово, Георги А., на 26 г. от с. Розино, общ. Карлово, Мустафа Ч., на 29 г., от с. Розино, общ Карлово, за кражба при условията на  опасен рецидив – престъпление по чл. 196 ал.1, т. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1 от Наказателния кодекс, и срещу Николай Б., на 37 г., от гр. Брезово, обл. Пловдив и Славчо Б., на 22 г., от гр. Брезово, обл. Пловдив -  за вещно укривателство с цел набавяне на имотна облага – престъпление по чл. 215, ал.1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.
Установено било , че на 7 януари 2014 г. обвиняемите Ангел И., Димитрин И.и Георги А.тръгнали към с. Христо Даново с намерението да откраднат животни и  да  ги продадат . В землището на с.Христо Даново забелязали стадо крави. Отделили две от кравите и ги подкарали към с. Розино. Свързали се по телефона с обвиняемия Николай Б. и попитали дали ще купи крадените крави. Той се съгласил  се спазарили и  за цената. След около  три часа на уреченото място пристигнал Николай Б., придружаван от сина му Славчо Б. Двамата знаели от разговор по телефона, че животните са крадени. Платили по 500 лева на животно.
На 8 срещу 9 януари 2014 г. Ангел И. и Димитрин И. забелязали кон в землището на село Слатина и решили да го отнемат. Тъй като не разполагали с  въже, вързали блузата на единия през врата на животното и го подкарали към с. Розино. Обадили се на Николай Б. за откраднатото животно и му го продали за 250 лева.
В средата на месец януари 2014 г. Мустафа Ч. и Димитър И. отново решили да откраднат животно, за да го продадат и така да се снабдят с парични средства. В землището на гр. Клисура забелязали крава, изкарана на паша. Вързали животното с въже и го закарали в землището на  с.Розино. Обв. Димитър И. се обадил на Николай Б. и му съобщил, че имат крадено животно.  Николай Б. и Славчо Б. дошли с микробус и натоварили кравата, като за нея платили 300 лева.
На 27 януари Георги А. и Ангел И. отишли в с. Кърнаре, общ. Карлово, където от  местността “Чешме чаир”э отнели  два коня. Впоследствие се обадили се на Николай Б., който със сина си Славчо прибрали двете животни, като заплатили за тях 400 лева на извършителите.
На 1 февруари 2014 г. Мустафа Ч. и Димитрин И. откраднали крава от стопанска постройка в с. Розино. , за която впоследствие Николай Б. и Славчо Б. платили сума в размер на 400 лева.
Съгласно заключението на съдебно-стоковата експертиза общата стойност на инкриминираните животни възлиза на  4 550 лева.

С присъда от 20 юли 2015 г. Районният съд в Карлово е разгледал делото при условията на съкратено съдебно следствие и признал шестимата за виновни като им е наложил следните наказания:

На Ангел И. лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца г. при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.
На Димитрин И. – наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 8 месеца при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип;
На Георги А. е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 година и 8 месеца при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.
На Мустафа Ч. е наложено наказание за срок от 9 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.
На Николай Б. е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 година и 3 месеца, което на основание чл. 66 от НК е отложено с 3-годишен изпитателен срок.
На Славчо Б. е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 година, което на основание чл. 66 от НК е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Ангел И. е осъждан 14 пъти, Димитрин И. – 5 пъти, Георги А. – 4 пъти, Мустафа Ч.– 7 пъти, Николай Б. – 4 пъти.

Присъдата не е влязла в сила и  може да се обжалва пред Окръжен съд-Пловдив

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker