Старо Карлово оживя в уникални снимки от преди половин век
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 28 Юли 2015 13:38

Уникални снимки от средата на 60-те години на миналия век събуждат спомена на Старо Карлово. Те са подредени в музей "Васил Левски" и са правени от Славчо Славчев, син на първия уредник на музея Никола Славчев. Фотосите бяха пазени половин век в семейния архив на Славчеви и бяха дарени преди броени дни на  музей "Васил Левски" , разказва Светла Славчева, внучка на Никола Славчев.

Баща ми Славчо Славчев бе главен счетоводител на най-голямата проектантска организация в България в онези години „Промпроект” в София, разказва Светла. Но той бе влюбен в Карлово и много запален по фотографията. Бе решил да запечата любимите места  в снимки. В средата на 60-те години на миналия век идвахме с него в Карлово. Нямахме вече роднини тук, но татко имаше много приятели. Обикаляхме по старите калдаръмени улички. Той влизаше в къщите, а домакините го посрещаха с толкова топлота и обич. Черепа го с кафе и с прочутото бяло сладко. Той беседваше с тях, после снимаше. Обективът му запечатва архитектурните бисери – Зоевата, Астарджиева, Пулиевата, Грозевата, Кьовбашиевата къща. Той ги снима по великолепен начин. Макар и черно-бели, фотосите напомнят платната на Никола Танев – с яркото карловско слънце и сенките, които хвърлят къщите и асмалъците.

През тези години Славчо Славчев успява да направи удивителни фотографии и на трима забележителни български артисти, свързани с Карлово. Това са Елена Снежина, родена в града на Левски, – първата българска професионална актриса, една от основоположниците на българския театър, дъщеря и Олга Кирчева – една от емблемите на българи театър и на великолепния Иван Попов. Славчев снима още занаятчии, чиито занаяти отдавна ги няма в нито в Карлово, нито в Стермската долина.

За първи път Славчо Славчев показва снимките си през 1969 година в Карлово по повод 18 юли, рождената дата на Апостола. Те бяха подредени в голяма зала в сградата на общината, спомня си дъщеря му. Предизвикаха истинска възхита. Сред публиката, която най-много ги цени, бе английската писателка Мерсия Макдермот, която по това е в града на Апостола. Сега Старо Карлово с цялото му великолепие оживява отново. Изложбата е подредена в двора на музей „Васил Левски”.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker