Започва празникът на хижа "Васил Левски"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 01 Август 2015 09:14

Запалени планинари и изявени туристи от Карлово и страната се събират днес и утре на поляната край хижа "Васил Левски", за да участват в празника, който се провежда там всяка последна неделя на юли.

От Карлово тръгват няколко групи, но още десетки неорганизирани планинари ще изкатерят шестчасовата пътека, стигаща до 1450 метра надморска височина.

Някои ще прекарат нощта

срещу неделя на палатки пред хижата, за да се разтоварят от знойните юлски жеги и насладят на старопланинската прохлада.

 

В неделя в 10.00 часа е началото на празника. Той започва с водосвет. Свещеникът, който ще извърши службата, ще освети и курбана.

Освен приятните часове на хлад и любимата за голяма част от туристите разходка до водопад Пръскалото, има малка програма. Активисти на туристическото дружеството ще припомнят на участниците в празника историята на първата хижа, издигната в Стара планина, след "Алеко" на Витоша и "Скакавица" в Рила.

През последните години туристическо дружество "Васил Левски" - Карлово проведе поредица от дарителски кампании, чрез които бяха подобрени условията в хижата. От тази година тя вече се снабдява с електричество от фотоволтаик, който също е осигурен от дарения и малко собствени средства.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker