Защо кметовете на осем села искат да се отделят от Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 27 Август 2015 17:19

Писмото за отделянето на няколко селища от Карловската община беше входирано в деловодството на общинска администрация Сопот и в деловодството на Общински съвет-Сопот. След това организирахме среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се запознаем с процедурите по новия закон. На срещата присъстваха и някои от кметовете на селата, западно от Сопот. Това заяви кметът на Сопот Веселин Личев по повод пресконференция на изпълняващият длъжността кмет на Карлово Антон Минев, който замества Кабаиванов и председателя на ОбС Стойо Карагенски.

Ето какво каза още по повод отделянето Веселин Личев.

Там, на срещата с експерти от Министерството на регионалното развитие, се очертаха и следните положителни страни:

Всичките 40-50 щата, които ще се отцепят от община Карлово ще преминат в община Сопот, но няма да останат в град Сопот, а ще се ситуират в населените места западно от Сопот, за да могат живеещите там да се администрират на място, а не де се разхождат 10-15км;
пак според Европейските правила тези населени места ще бъдат на самостоятелни бюджети, както е село Анево и ще изразходват средствата си според желанието на хората;
средствата, които се разпределят според формулата на Министерството на финансите – субсидиите според жителите на населеното място ще остават при населените места за задоволяване на техните нужди;
след присъединяването към община Сопот от 4 до 6 месеца ще започнат изграждане на канализация и водопровод, както и поставяне на улични настилки и тротоари;
всеки един кмет на населено място в община Сопот, ще получи правомощия (пълномощия) за пълна самостоятелност. В това число работа по Европейски проекти, Национални фондове (БАК), конкурси и за вземането и на всякакви други решения, касаещи благоустрояването на населените места.
Не знам дали сте прави  като твърдите, че село Анево има инвестиции, почти колкото в град Карлово, но Анево се развива добре и придобивките се ползват от цялото му население.

От гледна точка на общинска администрация става ясно, че в Сопот съществува изключително сериозен ресурс от връзки, познанства, добра работа с правителствата – 9 на брой до момента и има изключителен сериозен капацитет за работа по Евро проекти. За миналата година Сопот се намира на 8 място в България по усвояемост на евро средства според класация на Института по пазарна икономика, а за 2015 г. ще влезем в челната 3-ка. За това на нас като община ни трябват дейни, знаещи, можещи и сърцати кметове, които с много хъс и желание да работят за облагородяване на своите населени места, за да могат да преодолеят изоставането.

До тук говорихме за ползите на населените места западно от община Сопот, а сега ще отбележим ползите за град Сопот:

Възстановява се моралната и историческа истина, Сопот да възстанови границите си от преди години;
До момента имаме доста сериозни инвестиционни предложения, които не можем да удовлетворим, поради липса на свободни площи и земя (запитвания за няколко предприятия, хотели и др.). Със разширяването ни, както общината, така и населените места западно от Сопот ще могат да се възползват от направените инвестиционни намерения, защото всяко предприятие, хотел, туристическа атракция и др. носят допълнителни приходи към общинската хазна.
Ще се обединят индустриалните паркове на SKF и ВМЗ.
Държавните структури (полиция, бюро по труда, социално подпомагане) отдавна са направили това разделение и обслужват населението от Сопот до Клисура.
Община Сопот ще се превърне от добра в изключително мощна финансово община.
Всичко това е във вашите ръце!!!

Инициативата е изключително полезна и стартира със закъснение, защото процедурата отнема 8 месеца. Това автоматично означава, че при успех след 9 месеца ще има нови избори за общински кмет и за общински съвет в остатъчната Община Карлово и в приемната Община Сопот.

Въпреки всичко, пътят според нас е правилен и стартира една изключително мощна процедура, която абсолютно никой не може да спре. И с нея ще се съобразяват освен общините Карлово и Сопот, Областния управител и Министерския съвет според законовите разпоредби.

Пожелаваме успех на хората от населените места западно от Сопот, знаем че пътят ще е труден, изпълнен в началото със заплахи, после с обещания, че реки от мед и масло ще потекат към тях, защото Община Карлово трудно би преглътнала сериозното намаляване на ресурса си.

Желаем им дързост да извървят самостоятелно този път.

УСПЕХ!!!

Веселин Личев
Кмет на Община Сопот



Междувременно Инициативният комитет за Община Сопот също излезе със свое становище. В него се казва: 

„Гражданският комитет за развитие на Община Сопот приветства желанието на кметовете от селищата Иганово, Певците, Кърнаре, Розино, Хр. Даново и Клисура за присъединяване на техните населени места към Община Сопот. Считаме, че това желание отразява обективната необходимост от промените в административно-териториалното устройство на Стрямскта долина с цел повишаване ефективността от работата на местната власт и съществено подобряване обслужването на гражданите. Ще окажем необходимото съдействие и помощ за реализиране на това желание“.

Становището е подписано от председателя на комитета Манол Атанасов.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker