Личев пише предизборен сценарий за отделянето на карловските села, Спиров играе главната роля
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 27 Август 2015 17:25

Отделянето на 8 населени места от община Карлово е предизборен филм, който ние гледаме през няколко години.  Сценарист е кметът на община Сопот Веселин Личев, а главен герой кметът на Клисура Борис Спиров. Така председателят на ОбС - Карлово инж. Стойо Карагенски коментира  темата за отделянето на 8 населени места от община Карлово. Този път Личев  прояви милост към Карлово, като е поиска по-малко населени места. В предишни епизоди на филма той искаше  да отцепи 15. Сценаристът на филма е единственият, който не можа да си защити стола си , защото столът му беше продаден на търг, припомни Карагенски. В България всеки кмет се бори за стола си, както поетът е казал „с камъни и дърве”.  Но Личев не успя, заяви  Карагански. Според него трета серия на филма няма да има, защото сценаристът за дълго ще отсъства. Смятам, че всичката тази шумотевица, която се вдига има една цел – тя е предизборна, заяви Карагенски. Той продължи да коментира темата вече без да се шегува и допълни:

Сопот е единствената община в България, която има задължения два пъти по-големи от общинския бюджет. Само лихвите, които й се начисляват ежедневно са около 3000 лв. Убеден съм напълно, че това което е замислено няма как да се случи, в това са убедени и тези, чиито гласове чуваме в последните дни. Но какво да се прави предизборно време е.

Подписката на кметовете би трябвало да изразява не само тяхното желание, а  и на жителите на населените места или поне на 20-25 % от имащите право на глас . В европейските страни се върви към уедряване на общините с цел намаляване на разходите за администрация, допълни председателят на ОбС.

Според Антон Минев, който в момента изпълнява длъжността кмет докато Кабаиванов е в отпуск, финансирането на кметствата от общинския бюджет е псевдомотив, с който кметовете на шестте села искат отцепване. Кметовете на въпросните население места не познават същността на това какво включват финансите на едно населено място. Той извади справка за финансирането на някои кметства в този мандат.  Ето какви са и реалните приходи на населените места за периода 2012-2015 г.:

– с. Розино –  приходи - 520 916 лв., разходи – 1 154 112 лв. Разликата за издръжка, която се плаща от община Карлово е 633 196 лв.;

– гр. Клисура приходи – 462 222 лв., разходи – 1 427 236 лв. Разлика за дофинансиране – 965 014 лв. ;

– с. Кърнаре – приходи 420 910 лв., разходи 279 158 лв. Разлика за дофинансиране – 141 752 лв.

В тези цифри се включват разходите за сметосъбиране и сметоизвозване, за улично осветление, за издръжка на детски градини и др., които се поемат изцяло от бюджета на Общината. Освен това в повечето кметства събираемостта на местните данъци и такси е едва една трета, уточни Минев. Според него вина за малкото приходи на селата в общинския бюджет носят и кметовете.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker