Роми щурмуват орехите в Подбалкана, стопаните се разгневиха
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 28 Август 2015 18:34

Берачи щурмуват ореховите дървета в Подбалкана. Частни стопани пропищяха от набезите им, собствениците на единични дървета и на градини не смогват да ги опазят. Вече втори ден група от 20-тина роми окупира орехите край Дъбене, алармира кметът на селото Вълко Шойлеков. Стопаните са прави да негодуват, а кметството не може да опази дърветата. Берачите са истинска напаст,

те шмулят наред, ядосан обясняваше Шойлеков, разказва marica.bg.

 

Бригади от 10 до 30 човека атакуват градините между Христо Даново и Кърнаре, край Певците и Столетово, твърдят стопани. Те обират плодовете преди да са узрели. Складират чувалите по къщите и са в готовност да поемат към изкупвателните пунктове в началото на другата седмица. Търговците ще започнат да ги приемат от 1 септември. Цената за килограм орехи със зелена обвивка ще бъде 30 стотинки.

Сухите орехи още нямат обявена цена. Още е рано да я обявяваме, заявиха представи на пунктове в Подбалкана. Миналата година те даваха по 4 лева за килограм, но през 2014-та реколтата бе слаба. В цялата страна нямаше орехи и интересът от външните фирми бе голям. Тази година реколтата е богата, очаква се цената да бъде по-ниска, коментират търговци от местните изкупвателни пунктове.

От две години интересът към изкупуването на зелени орехи от България за външни пазари е голям. Неузрелите ядки вървят главно към Турция, Австрия , Германия, Гърция.

Затова през последите години ромите обират всяко дърво, независимо чия собственост е. Дейността им остава почти безнаказана. Всеобщото мнение и на чиновници, които имат отношение към проблема, и на кметовете е, че няма как да се опазят дърветата. Ако частните собственици на единични дървета или на орехови градини искат да приберат реколтата си, трябва да дежурят денонощно край тях. Това обаче ли едва ли е решение. Към всяко дърво настъпва поне по една тумба берачи, въоръжени с дълги пръти за брулене. Появата им изглежда заплашителна за сам човек.

За да въведе ред и защити общинската собственост, преди месец Карловският общински съвет взе решение по казуса. Ореховите дървета, които осе намират в общини земи бяха предложени за този сезон на предприемачи. Цената е по 6 лева на стъбло. Старейшините прецениха, че това безспорно е по-добрият вариант. В предходни години администрацията искаше от изкупвателните фирми по 1 стотинка на килограм плодове, събрани от общинските дървета, а добивът явно се е определял на око.

Вече 8 изкупвачи от района са получили разрешение за бране на общинските орехи. По информация на общинската администрация те ще събират плодовете от около 300 дървета в Подбалкана, които растат на общински земи. Дървета са маркирани с блажна боя, районите са разпределени, заяви началникът на отдел „Природни ресурси, екология и земеделие” Рустем Мурад.

Според кметовете на населените места дърветата в общинските земи са много повече, но не това е важното.

Бригадите от берачи, които върлуват в региона не подбират в частна или общинска собственост влизат. Но това не е най-важното. Край Дъбене има много орехови дървета, берачите шмулят на ред. А предприемачът, който ще купува плодовете и за когото работят тези хора, не е дошъл да се представи в кметството, за да знам кого да търся и кой е отговорен за брането, заяви кметът на Дъбене Вълко Шойлеков. В други села на Подбалкана твърдят същото. /marica.bg/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker