Проектират път до дворец на тракийски цар край село Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 28 Август 2015 18:59

Новоизграден път ще отвежда туристите до останките на  дворец на тракийски цар и  до античния град, който го заобикаля. Обектът се намира край село Васил Левски и се проучва от началото на 90-те години от доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив . Проучванията продължават през годините в зависимост от финансирането. В подножието на Стара планина близо до селото археологът откри тракийският град, който обхваща площ от около 30 декара, като в неговата североизточна периферия се намират останките от най-ранният, откриван до сега в България, царски дворец с прилежащите към него храмове и стопански постройки. Археологическият обект датира от VІ – V в. пр. Хр. и единственият открит до сега тракийски град от този период в България, казва доц. Кисьов.

В момента екип на Археологическият музей в Пловдив подготвя проект , който да превърне двореца и разкритите части от античния град в туристически обект. За него ще се търси финансиране по Програмата за развитие на селските райони, която се очаква да стартира в края на тази година.

Този проект ще даде възможност до обекта да се изгради път, туристически информационен център, както и да се покрият и адаптират разкритите при археологическите проучвания части, заяви доц. Костадин Кисьов. Той вече е готов и с плана за предстоящите нови разкопки на тракийската резиденция, който първо ще включва проучвания на цитаделата, а след това и на външната част на двореца. Те обаче ще бъдат през следващото археологическо лято.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker