Вагоноремонтният завод фалира, 250 работници си искат заплатите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 30 Август 2015 16:21

Вагоноремонтният завод в Карлово фалира. 250 работници чакат на опашка за възнаграждения, които не са изплащани в продължение на  две-три години.  Задълженията към всеки от тях варират между 2 хиляди и 8-9 хиляди лева. Има няколко  служители, които трябва да получат като заплати  за изминалите години  по  15-20 000 лева.  На 26 август в София в Софийски градски съд бе първото събрание на кредиторите, съобщава вестник "Марица". То решава как

да се разпорежда с имуществото на едно от добрите предприятия в региона преди години, което окончателно остава  в миналото.
Софийски градски съд обяви  частното дружество Вагоноремонтен  завод - Карлово в несъстоятелност на 9 юли тази година по искане на „ИТТ България” ООД със седалище в Стара Загора. Към този иск се присъединява ОББ, която с три банкови кредита в различни години осигурява   оборотни средства, средства за инвестиции и възможности за разплащане в режим на овърдрафт.  Несъстоятелност на ВРЗ искат още няколко фирми от София, сред които „Интерлийз” ЕАД, „ПС ГАРД” ЕООД, Острец ЕООД, „Макметал холдинг” АД, „Сплавкомерс” АД.
Общият размер на пасивите на фалиралото дружество възлиза на 30 907 000 лева. Активите се оценяват със 7 милиона по-малко – 23 911 493 лева. На този етап не се смята, че предприятието може да се измъкне от дълговете и съдът го обявява в несъстоятелност.
Гибелта на едно от добрите в миналото предприятия в региона бе предизвестена още преди  две години. В началото на септември 2013 година над 100 бивши и настоящи работници излязоха на бунт за неизплатени заплати. То блокираха  пътя Карлово - Сопот пред завода и заплашиха в блокада на жп-линиите  Карлово - София и Карлово  -Пловдив. Работниците предвещаваха края на завода, който само две-три години по-рано бе заявил амбициозна програма за производство на модерни вагон-цистерни за горива. Продукцията  трябваше да бъде за клиенти от Европа.
Обявяването на несъстоятелността на ВРЗ бе удар за нас, твърдят част от работниците на завода. Още преди две години те присъединяват своите искове към други кредитори, по чиито искове   частните съдебни изпълнители са запорирали  части  завода и периодично ги обявяват за продажба.  22-ма от  работниците например  са направили необходимото по закон и  живеят с надеждата, че най-сетне ще се намери купувач на административната сграда на завода. Тя е  предлагана за продажба  пет пъти, като всеки път цената пада. В края на юни  тази година частният съдебен изпълнител, който продаваше тази сграда ни увери, че  най-сетне се е появил купувач, споделя бивша служителка на ВРЗ-Карлово. Очаквахме, че  продажбата, макар и на значително по-ниска от първоначалната цена, обявена на първия търг, която бе 120 000 лева, ще стане факт. ВРЗ ми дължи  малко над 8 хиляди лева за заплати. Не очаквах да получат всичките пари на куп, защото на опашката за парите от тази продажба сме много. Но се надявах, че ще взема поне 2-3 хиляди лева, коментира пред „Марица” жената.  С обявяване на фалита обаче губя всякаква надежда, казва тя.
На същия хал са и останалите работници. Някои от тях са успели да се възползват от едномесечния срок след решението на Софийски градски съд за несъстоятелност на ВРЗ и да подадат иск за дължимите заплати. Други дори не са разбрали, че има такава процедура. Трети  не успели и да си намерят добри адвокати, които да бранят правата им в сложната плетеница на процедурата.
Задълженията  на „ВРЗ – Карлово”  АД към работниците са оформени  надлежно, заяви пред „Марица” временният синдик на обявеното във  фалит дружество Христо Христов. По служебен ред изисках от счетоводството списък на всички работници със задълженията към тях и съм го приложил към списъка на кредиторите, уточни той.
По закон обаче в този списък  работниците са четвърти по ред след банките,  които са ипотекирали имоти на  дружеството,  след особените залози и разноските по съдебните дела, припомни Христо Христов.
В следващата една година  едва ли ще се стигне до продажба на имуществото на ВРЗ АД  и с парите от нея работниците да получат заплатите си, коментират юристи. Очаква се в предстоящите шест месеца да се водят съдебни оспорвания за реда на кредиторите по-надолу в списъка. Съществува законова възможност  ВРЗ да предложи оздравителна програма и ако тя бъде одобрена, производството да бъде възобновено.  Макар и малко вероятно, тя може да бъде използвана.  Другата възможност е  събранието на кредиторите да реши да продава имуществото. Това пък ще бъде предшествано от евентуална процедура на оценяване на сградите и съоръженията, които ще се продават. Реално търгове да продажба  може да бъдат насрочени най-малко след година.
Близо 250  бивши вече работници на ВРЗ- Карлово вече са преглътнали първата глътка от чаша студена вода, като не са получили навреме значителна сума пари, заработени с честен труд.  те са отчаяни и са загубили надежда, че някога заработените  заплати ще им бъдат платени. Това ще бъде поредният удар върху работещите в региона, коментират те. Макар и преди близо десетилетие същата участ споходи „Карловска коприна”, а преди това „Агротехника”. Борим се за правата си, за парите си, за труда си. Но законите са създадени така, че в крайна сметка най-често ощетени сме ние, коментират работниците  от ВРЗ. /вестник "Марица"/






 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker