Обличат храма край Старосел с бетонен кужух
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 01 Септември 2015 00:19

Строители  обличат купола на храма в Старосел с бетонен кожух. Новата дреха на култовия обект на Четиньова могила ще го спаси от разрушаване. През  декември 2014 година от върха на могилата, под която хилядолетия  бе скрито едно от чудесата на древните траки, тръгнаха земни маси, които застрашиха  купола на храма и цялото съоръжение. Причината за това бяха поройните дъждове през цялата минала година и  обилните валежи на дъжд и сняг преди Коледа.
След като в продължение на седмици строители  от „Реставрация” ЕООД, специализирано дружество към Министерството на културата отстраняваха пръстта, които се свличаше  надолу , сега те изграждат  кофража. Той се ще бе залят с бетон.
Край могилата,  под която е скътан един от най-впечатляващите тракийски храмове, има значително количество пръст. Когато куполът бъде покрит с бетон, тя  ще бъде върната отново на мястото, където е била. Видът на могилата ще бъде възстановен, а храмът под нея защитен дълготрайно.
Тракийският култов център бе застрашен от срутване през декември миналата година. В дните преди Коледа солидно количество пръст се изсипа в преддверието на храма на метър от екскурзоводите, които отваряха обекта, припомнят запознати.
Община Хисаря поиска  авариен ремонт на съоръжението. Храмът край Старосел, освен че е едно от най-забележителните  архитектурни и културни творения на древните траки,   е един от най-посещаваните туристически обекти в региона, припомня кметът на Хисаря Пенка Ганева. Обектът бе временно затворен, а община Хисаря поиска  авариен ремонт на съоръжението. До отпускането на средства за такъв ремонт не се стигна и администрацията сама предприе първите спасителни стъпки. Те включваха обезопасяването и укрепването на могилния насип, така че да бъде спряно свличането на земни маси. Междувременно Министерството на културата подготви проект и осигури средства за укрепването на храма, заяви Ганева.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker