Стрелби разтърстват Анево и Иганово през целия октомври
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 02 Октомври 2015 13:34

Целият октомври Подбалкана от Сопот до Кърнаре ще ечи от стрелбите, които се провеждат на военния полигон в Анево. Заповедта на командването на 61-ва Стрямска бригада за предстоящите стрелкови тренировки на Гарнизонния учебен център на съединението са разлепени във всички селища наоколо - Анево, Иганово, Певците, Кърнаре. Залповете може да проехтят от сутришните часове след 8.00 до 24.00 часа през нощта. Движението на хора, животни и техника в района е забранено.
Макар гърмежите на полигона край Анево да тресат Балкана вече 30-40 години,  от няколко месеца жителите на околните села живеят в ужас. На 21 март и 14 април  и сутринта в монтажния завод на ВМЗ  избухнаха взривове, които и двата пъти продължиха  часове. Стотици хора от Иганово, Кърнаре и Анево избягаха чак в Розино на запад и в с. Васил Левски на изток, припомнят местните.  Само месец и половина по-късно стана инцидент на съседния полигон, собственост на ВМЗ АД. При изпробване на гранатомет  там загина американски  гражданин. Тежко пострада и  29-годишен служител на ВМЗ. Разследването на инцидента на полигона на ВМЗ така и не обяви резултати от работата си по случая, а за взривовете в Иганово още продължават да се носят всевъзможни слухове в района.
Преди взривовете в Иганово изобщо не обръщахме внимание на гърмежите, разказва  жител на Иганово. Сега обаче щом се затресат стъклата и душата ми свива, твърди  мъжът на ромската махала. Хората обаче слизат да работят  имотите си на юг от подбалканския път, в противоположната на гърмежите посока, обясняват в селата.
Парапланеристите, базирани на Манастирска пола в Сопот също ще се съобразяват с учението на 61-ва Стрямска бригада. Познаваме  режима, твърди Николай Йотов, ръководител на клуб "Скай номад". В дните, когато има учение на полигона в Анево летим навътре към Балкана, заобикаляме полигона и продължаваме на изток, обяснява той.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker