И Таня Андреева подкрепя Пламен Славов за кмет на Карловска община
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 09 Октомври 2015 18:42

Министърът на здравеопазването в мандата 2013-2014 Таня Андреева изрази подкрепата си за кандидата на БСП за кмет на община Карлово Пламен Славов.

Това стана на   пресконференция в Карлово на тема   "Общинското здравеопазване след реформата на Москов".

Пламен Славов заяви, че един от основните приоритети на следващото общинско управление ще е търсенето на форми и начини за подкрепа на обучението на студентите от района, които следват медицина, за да може след това да се сключат договори с тях за 5 или 7 години, а те да останат на работа в МБАЛ "Д-р Киро Попов". Той изтъкна, че това вече е практика в много общини в страната и за целта би могло да се отдели ресурс от общинския бюджет. По време на пресконференцията бе коментиран и въпроса със създаването на фонд, който да помага на двойки с репродуктивни проблеми.

На въпрос относно новите предложения за използването на пръстов отпечатък при влизане в болница д-р Андреева припомни, че на този етап това е едно противозаконно деяние и Комисията за защита на личните данни излезе с такова становище. “За мен по-важен е въпросът, че в последната година разговорът се съсредоточава около бюджета на НЗОК и всички мерки, които се предприемат, целят само едно – бюджетът на касата да не влезе в преразход”. Според бившия здравен министър  това няма как да стане, защото през последните 25 години броят на болниците нарасна повече от три пъти. Остойностяването на клиничните пътеки е по методика от около 15 години, а за това време цените на лекарствата, медицинските изделия, консумативите скочиха в пъти, поясни тя. В тях все още не
е калкулиран трудът на лекарите, добави д-р Андреева. И беше категорична, че при увеличаването на разходите няма как да се удържи един бюджет, който се определя на “някакъв исторически принцип”. “Парите следват пациента, не можеш да ограничиш приема на хора, които имат нужда от лечение или да ги вкараш в листа на чакащите”, допълни още Таня Андреева.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker