Да уцелиш "палачинката" с парапланер от небето над Стряма
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 21 Ноември 2015 16:20

Невероятно шоу, подобно на балет в небето, разиграха над 50 елитни парапланеристи  над Стремската долина днес, събота. Те излитаха от хълма Конникът край Дъбене и кацаха с парапланер върху центъра на „палачинка”. Най-добрите крила в света целиха електронно устройство с размерите на монета от 5 стотинки, поставено в  центъра на мишена с диаметър около 30 сантиметра. След кратък полет около минута състезателите се приземяваха на поляната южно от хълма, докосвайки с палеца на единия крак или с пета,

сърцето на кръга, в който е поставено отчитащото електронно устройство. Плавните движения  на пъстрите крила в небето над Стряма и невероятните умения да направят шпиц и забият палец в средата на палачинката приличаха на балет в небето и изтръгваха бурни аплодисмени от публиката – любители на парапланеризма от региона и страната, чужденци, придружаващи спортистите и на самите състезатели.
Сопот събра световния елит на парапланеризма  за Шестия, финален кръг от  Световната купа по целно кацане с парапланер през тази седмица. Най-добрите крила от Словения, България, Македония, Малайзия, Сингапур, Иран, Турция, Беларус, Сърбия, Англия и Румъния окупираха Вазовия град още миналия ден. Състезателите трябваше да излитат  днес от стартовата площадка на междинна станция на лифт „Незабравка”, но силният гръбен вятър ги премести още около 9 часа на хълма Конникът край Дъбене. При излитането и кацането вятърът трябва да е насрещен, иначе захлупва крилото, обясняваха промяната на локацията организаторите на състезанието. Хълмът Конникът край Дъбене е учебният терен за начинаещи парапланеристи, но възвишението от 70-80 метра насред Стремската долина е резервният вариант за провеждане на състезания, ако от Стара планина вятърът задуха в гърбовете на излитащите парапланеристи.
За първи път летя над Розовата долина в България, атмосферните условия са много добри, споделя Матиаш Слуга от Словения. От две години той е окупирал  първото място в две световни ранг листи – по крос кънтри и по целно кацане с парапланер.
Обичам да редувам летенето с кацането в мишена, емоциите са различни, дисциплините изискват различни умения, разказва Христо Пецанов. Съпругата му Елена е световна шампионка в целното кацане, но сега чакат второ бебе и тя в момента не се състезава. Избягвам кацането върху скали, дървета, автомобили. Това е много опасно, твърди  най-младият състезател – 24-годишният Веселин Георгиев.  Сред участниците е един от най-силните  в целното кацане пилоти в света Валери Цветанов  /33/от София, който от години се установи в Сопот заради летенето.
Състезанието, което се провежда днес и утре е част от спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранг-листа.
Планирани са 6 рунда, като след 5 рунд отпада един най-лош резултат. Награди ще бъдат връчени в следните 3 категории: крайно класиране, жени и отборно. В неделния ден, след закриване на състезанието ще се състои и церемонията по връчването на Световната купа за 2015 година.
Паричният награден фонд за крайното класиране – е  1000 евро, за 1-во място 500 евро.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker