Войнската слава на Стрямската долина заблестя в музеи от Калофер до Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 22 Ноември 2015 16:17

Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово реализира поредната си изява в „полосата” на военно-патриотичната си обществена дейност.
На 19 ноември 2015 г., в района на военно формирование 34 750 – Карлово, бяха открити експозициите по Проекта „Войнската слава на Стрямската долина” на Национална програма „Родолюбие (2014-2016)”. Тази Програма

, както и конкретния проект по нея, са дейност на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” на Министерството на отбраната – като организация и финансово осигуряване, а реализацията на Проекта е осъществена от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва чрез Общинската организация в Карлово и при сътрудничеството на Военен клуб - Карлово.
Основната идея на Проекта „Войнската слава на Стрямската долина” е да запознае жителите и гостите на Розовата долина с историята на създаване, развитие и боен път на военните формирования, военни учреждения и военнопромишлени предприятия от Карловския гарнизон от далечната 1904 година, когато в града на Апостола Васил Левски идва на постоянен гарнизон 28-ми пехотен Стремски полк и до наши дни. Особен акцент на тази идея е да се обхвата учениците от общините Карлово и Сопот, младите хора от региона.
Изработени са 16 броя банери, които представят най-важните моменти от историята на по-голямата част от историята на военните поделения, които са били дислоцирани през годините на територията на Карловския гарнизон –  те съвсем не са малко, а и тяхната история е история на войнската слава и на България. Банерите са развърнати в           4 експозиции, разположени във в.ф. 34750 – Карлово /Музей „Стремци” на 61-ва Стрямска Механизирана бригада/; ПГ „Ген.Владимир Заимов” – Сопот /фоайето на централния учебен корпус/; Информационен център – Калофер и Военен клуб – Карлово.
Специални информационни насочващи табели, които в най-скоро време се надяваме да бъдат монтирани в Клисура, Сопот, Карлово и Калофер с помощта и съдействието на общинските ръководства на Община Карлово и Община Сопот, ще известяват и канят всички жители и гости на тези градове да посетят експозициите. А онези посетители, които са посетили всичките четири експозиции и са събрали в специална безплатно осигурена книжка печати от съответните места, могат във Военен клуб – Карлово да получат, също безплатно, значка с логото на Проекта или диплянка с историята на всички поделения. А за организирани групи посетители от 10 човека е предвидено като поощрение да получат /отново безплатно/ книгата на носителя на наградата на Карлово за 2014 год. военен историк полк. о.р. д-р Петър Ненков, разказваща подробно за историята на Карловския гарнизон или DVD диск с електронен вариант на същата книга, както и материали от проведените през годините други военно-патриотични инициативи на Карловските запасни и учениците от Клуб – Приятели на Армията.
Изборът на датата и мястото на откриване на експозициите съвсем не е случаен.
Датата 19 ноември винаги ще се свързва с блестящата победа на младата българска войска през 1885 г. по време на Сръбско-българската войска за защита на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. С Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. датата 19 ноември е определена за Празник на Сухопътните войски на Българската армия. А поделенията от Карловския гарнизон винаги и изключително тясно са били свързани със Сухопътните войски на държавата ни.
Мястото на откриването на експозициите – военното поделение в Карлово, също не е случайно. Тук през далечната 1904 год. за първи път в региона на постоянен гарнизон се установява славния 28-ми пехотен Стремски полк. Пак тук е бил развърнат по-късно и обгърнатия със слава 21-ви пехотен Средногорски полк, чиито наследници в по-късните години са били танкистите на 11-та Танкова бригада и войните на днешната 61-ва Стрямска Механизирана бригада.
Домакините на проявата се бяха постарали и наистина постигнаха една перфектна организация на деня на отворени врати в поделението по повод на Празника. Освен откриването на експозициите бяха развърнати и центрове, в които многобройните млади посетители – учениците от средните училища на Калофер, Карлово, Сопот и Клисура, имаха практическата възможност да разгледат и да се докоснат до различните образци въоръжение и техника, които са на въоръжение в съвременната ни войска. А военните маршове, изпълнявани от Военния духов оркестър на бригадата под диригентството на капитан Юлиян Атанасов създаваха една чудесна атмосфера, в която съпричастни бяха дори и децата от детските градини от района, също доведени да участват в празника.
Да уважат празника и да разгледат експозициите по Проекта на поканите на организаторите се отзоваха зам.кмета на Община Карлово г-н Стойо Карагенски, представители на ръководството на ВМЗ- Сопот начело  със зам.Изпълнителния директор г-н Цонко Киров, представителите на Изпълнителна агенция „ВКВПД” към Министерството на отбраната г-жа Елена Трайкова и г-н Ивелин Николов, председателя на Общинската организация на СОСЗР – Карлово полк.о.з. Антон Мерудийски, главния експерт във Военен клуб – Карлово подполковник о.р.Веселин Ангелов,   г-жа Антоанета Тенева от движението „БГ патриот”, представители на ръководствата на средните училища от Общините Карлово и Сопот и ръководителите на секциите от Клуб – Приятели на Армията към тях.
Представителите на печатните и електронни средства за масово осведомяване от региона също отразиха събитието, като акцентираха и на още един елемент от Проекта. Предвижда се да се поставят информационни табели на 14 улици свързани с войнската слава на региона в градовете Калофер, Клисура, Сопот и Карлово, които да разкажат защо точно съответната улица е наименувана така, защо носи това име. Очевидна е необходимостта от една такава информация, защото улисани и забързани в нашето динамично ежедневие, ние често минаваме по улици, носещи имената на славни чеда на нашия регион, отдали сили, енергия и живот за Майка България. И незаслужено позабравени. Информациите за тези табели са подготвени от учениците от секциите на Клуб – Приятели на Армията от средните училища от градовете на двете общини и в най-скоро време ще бъдат монтирани на съответните улици.

Стефан Груев, майор от резерва, секретар на СОСЗР - Карлово

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker