Музеите "Левски" и "Вазов" на символичен протест
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Ноември 2015 08:38

 

Музейните специалисти от национален музей "Васил Левски" се присъединяват към символичния протест на музеите и галериите в страната. Днес те приемат посетители безплатно. Колективът на Къща музей „Иван Вазов” –  Сопот“ също се присъедини към Общонационалния протест на работещите в музеите и галериите в България, организиран от синдикатите КНСБ и КФ „Подкрепа“ и подкрепен от Българският национален комитет на ИКОМ (Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО).


Днес служители на музея, с протестни ленти на реверите, ще излязат пред централния вход на музея и паметника на Иван Вазов от 12.00 ч. до 12.20 ч.
Надяваме на вашата обществена подкрепа и своевременно отразяване, за да заявим, че опазването на културното наследство на Република България и ние, работещите за това специалисти, за пореден път сме извън приоритетите на българското правителство. Държим да напомним, че културното наследство не се опазва и изучава самò. Не се реставрира самò, заявиха в специално изявление работещите в къща-музей "Иван Вазов". Не шества триумфално по световните музеи самò. Зад всичко това стоим ние, малко известните специалисти, които в последните години непрекъснато сме забравяни по отношение на условията на труд и заплащане. Музеите, в България, които приемат над 5 милиона посетители, трябва да отговарят на високите изисквания именно на нашите посетители. Къща музей „Иван Вазов” се посещава годишно от над 30 000 души и техните отлични отзиви в книгата за впечатления са това, което ни дава стимул да продължаваме да пазим историята за един от най-достойните български родове – този на Вазовци, да славим миналото на Сопот, да предаваме на поколенията духовните послания от богатото творчество на Патриарха!
Не смятаме за редно експертите, които съхраняват историческата и художествена памет на България и представят върховите й постижения, да бъдат поставени на най-ниското равнище по отношение на статут и финансиране, се казва в призива на протестиращите музейни специалисти.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker