Сопот против по-скъпа питейна вода!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Ноември 2015 17:24

Старейшините на Сопот скочиха срещу предложение на ВиК ЕООД за увеличение на цената на питейната вода на територията на общината. Водното дружество поиска до 2016 година жителите на Вазовия град да плащат с 33 стотинки повече на кубически метър вода, съобщава "Марица". Макар основанието за това да е бизнес план на В и К ЕООД – Пловдив за следващ период, първоначално слухове, че увеличението е заради водните проекти на Сопот, добили печална слава с финансовите корекции върху тях, хвърли в смут хората. В същото време формулировката на решението, с което се гласува против нова цената водата за малко не скара съветниците.

Увеличението на цената на водата в Сопот, което се предлага от В и К ЕООД – Пловдив е в размер на 23% и то трябва да се осъществи до края на 2016 година. Така вместо 1.73 лв на кубик питейна вода, в което се включва водоснабдяване, отвеждане и пречистване, жителите на общината ще трябва да плащат с 33 стотинки повече. Досега цената на водата бе определена на базата на среден доход на лице в целия регион на ВиК – Пловдив. Този доход по данни на дружеството е в размер на 302 лева. Новата цена е формирана при среден доход на лице 345 лева, т.е. отчетено е нарастване на доходите с 14%. Искането за нова цена на водата е с 23%. Така разликата между нарастването на доходите и на цената на водата е съществена, и тя не е полза на потребителите, заяви по време на дебатът общинският съветник Тодор Караколев.

Факт е, че сред мотивите за нова цена на питейната вода се посочват и загуби в размер на 61%, но това не може да бъде поето от община Сопот, където тези загуби са сведени до минимум с реализираните водни проекти – пречиствателна станция и нова В и К инфраструктура в Сопот и Анево, коментираха съветници. Те допълниха още, че увеличение на цената на кубически метър питейна вода с 33 стотинки, ще изправи хората на нокти. Цената не е социално поносима, това е мнението и на колегите общински съветници, заяви Кацарова.

За по-категорично противопоставяне на цялостния бизнес план на ВиК настоя общинския съветник Николай Новаков. Той подчерта неговото предложение касае и частта за инвестиции, които предвиждат изграждане на ново водопреносно трасе, начерено „Дъбене 2”. Това трасе трябва да бъде изградено първоначално от помпени станции на Стряма край Дъбене, до Карлово. Вторият етап е изграждане на тръба до Сопот, уточни по време на заседанието председателката на ОбС Мариана Кацарова. Цялата инвестиция в размер на 1.5 млн. лева обаче се планира в три последователни години и досега не е осъществена.

Накрая все пак решението, формулирано по следния начин : „ОбС не приеме предвижданията на бизнес-плана в часта прогнозни цени ...” бе прието от 10 от общо присъстващи 16 общински съветници.В петък Мариана Кацарова внесе мотивираното становище на Сопотския парламент срещу увеличение на цената на питейната вода с 23% във ВиК ЕООД, при Областния управител и в Комисията за енергийно и водно регулиране. /Вестник "Марица"/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker