Професионалните гимназии в Калофер и Клисура на ръба на оцеляването
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 04 Февруари 2016 13:48

Тази учебна година смесените паралелки спасяват Професионална гимназия "Тодор Влайков" в Клисура. През последните две учебни години около 20 деца в 9 и 10 клас се обучават по този начин. През 2015 година училището успя да сформира една смесена паралелка . В нея половината от учениците изучават специалността горско стопанство и дърводобив, другата половина усвояват специалността бизнес администрация. По този начин ще се осъществи приемът и за следващата 2016/2017 учебна година.

Заедно със започнали обучението си в предходните години редовни ученици в ПГ по икономика "Тодор Влайков" в Клисура се обучават задочници. В момента има седем ученика, които са  на самостоятелна форма на обучение. Така общият брой на обявените специалности става пет - митническа и данъчна администрация, банково дело, бизнес администрация ,горско стопанство и дърводобив.

Тъй като преди три години приемът в училището е бил нулев, в момента в училището няма 11-то класници.

Според директорката на професионалната гимназия г-жа Милова по-голям е интересът към задочната и самостоятелната форма на обучение. Оказва се, че в региона има голям брой млади хора, които нямат средно образование и част от тях желаят да го завършат именно в Клисура. Учениците - задочници са българи, роми и турци, главно от селищата в Карловска община, сред тях има ученици и от Хисарска община.

Задочниците в по-горните класове се учат по специалността горско стопанство и дърводобив.

Седем ученика през тази учебна година са на самостоятелно обучение в ПГ "Тодор Влайков" в Клисура. Това са младежи над 16-годишна възраст, които по една или друга причина са напуснали училище и вече искат да получат по-високо образование.

През последните години общият брой на учениците в това училище е 119 . От тях 59 тях учат редовно, 53 задочно и 7 самостоятелно.

По-драматично и положението в Професионална гимназия по облекло "Иван Ботева" в Калофер. Според проучване на репортера там общият брой на учениците, които учат редовно и задочно е около 120. Съотношението е 50:50 %. Но около една трета от редовните ученици са от село Осетеново, което е на територията на община Павел баня. А две трети от записаните за редовно обучение ученици са от село Бегово, Калояновска община. Селото обаче е далече от Калофер и транспортната връзка е доста сложна и броят на отсъстващите от занятия е значителен. Директорката на ПГ "Иванка Ботева Стоянка Войняговска категорично отказа коментар по темата - необходимо и било разпореждане да предоставя информация на журналисти от Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив или от Министерството на образованието - София.

Наистина има проблем с оцеляването на тези две училища, заяви пред "Марица" заместник-кметът по хуманитарните и социалните дейности в община Карлово Антон Минев. Категоричната позиция на общинското ръководство е, че ще се борим за спасяването на двете професионални гимназии, заяви той. Антон Минев не изключи вариантът да се стигне до предложение за тези две професионални училища да се поиска друг статут. Тъй като основното училище в Клисура получи такъв на защитено училище, има опция то да бъде обединено с професионалната гимназия и общината да поиска евентуално новото учебно заведение също да бъде под закрила. Такъв вариант според него може да се приложи и в Калофер като се обединят основното училище "Христо Ботев" и професионалната гимназия.

Според Антон Минев обаче е под въпрос дали това може да се случи за предстоящата учебна година, тъй като новият закон за образованието влиза в сила от 1 август, когато нещата с приема за 2016/2017 година ще са приключили.

На 8 февруари в Карлово ще бъде заместник-областният управител, които отговаря за образованието. Тогава на разширена среща с директорите на училища ще се обсъжда ситуацията в общината. Ръководството на общината ще настоява за запазването на двете професионални гимназии. В момента обаче и двете проблеми училища са под юрисдикцията на Министерството на образованието, те не са част от общинската училищна мрежа, затова той не се ангажира да прогнозира изходът от ситуацията. Но бе категоричен, че общината ще настоява за запазването на учебните заведения в Калофер и Клисура.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker