Спомен за Недко Кръстев в една изложба от негови творби в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 05 Февруари 2016 17:09

Общинската художествена галерия в Карлово представя една изложба на известния български скулптор Недко Кръстев /1949-2015/. Тя е посветена на една година от деня, в който той си отиде от този свят. Николина Канарова - негова съпруга, колежка и муза, съавторка на част от проектите, които заедно сътвориха и реализираха, избра произведенията, които да представи на публиката. Експозицията  съдържа преди всичко скулптури от камък - Недко бе един от най-добрите ваятели. Талантливата му ръка превръща  морената, речния камък и гранитния къс в човешки лик, красива метафора или образ на митично същество. В изложба има още акварели и живописни платна. Недко е от Плевенското село Дебово, но той последва своята любима  в родния  и град Карлово, разказва marica.bg.

За Недко Кръстев като художник, скулптор, общественик, мислител и поет, като вдъхновен мечтател и неуморен работник на страната на Доброто,   може да се говори с часове. Но  всичко това е отразено в неговото изкуство, сподели пред "Марица" Нина Канарова.  През последните  години той работеше по книгата „И ТИ“,  която смяташе за най-важния етап от своята мисия. Недко обясни това в нейното подзаглавие  "За духа и душата, за сърцето и разума, за истината тук и сега на земята и за пътя ни над небесата - Млечния път. Затова специално място в изложбата е отредено на тази книга - все още в единствен екземпляр, уточни Канарова.

Недко казваше, че тя ще бъде разбрана и приета тогава, когато нас вече няма да ни има на земята.  Това е духовна книга. Писахме я трима –Бог, Недко и аз, защото ние сме едно цяло, а накрая всичко написано от нас  трябва да мине през мен, преди да се  публикува, споделя  Нина Канарова. Недко писа Книгата  12  години. Основната  тема е свързана с отговорите на най-важните въпроси,  които мислещият и търсещ истината човек си задава през целия си съзнателен живот – за произхода, за смисъла и същността на живота, за пътя на  човека към  осъзнаването на своя Божествен произход, като най-висшето творение на Създателя. /marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker