95 години от създаването на Строителни войски в Розовата долина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 09 Февруари 2016 17:33

На 6 февруари 2016 т. инициативен комитет от Клуб – Строител „Александър Стамболийски” от състава на Общинска организация „Васил Левски” на СОСЗР – Карлово, начело с председателя на клуба и заместник-председател на организацията полковник инж.о.р.Ненко Чернооков, за пореден път организира и проведе среща на служилите в славния 2-ри строително-механизиран полк – Сопот.

Военни маршове и патриотични песни посрещнаха участниците и гостите в срещата в съботния ден в центъра на площада в Сопот. Действащата войска беше представена от началника на щаба на 61-ва Механизирана бригада полковник Дешков, както и от началника на военно формирование 22 680 – Карлово подполковник Димитър Мерудийски.

Положихме венци и цветя пред паметниците на братята генерали Георги и Владимир Вазови – героите от Одрин и Дойран. Заедно с нас бяха и ръководителите на общините Сопот и Карлово – кметът на община Сопот г-н Деян Дойнов, изпълняващият в момента длъжността кмет на община Карлово заместник-кмет г-н Антон Минев – организиран член на СОСЗР – Карлово, както и секретарят на община Карлово подполковник о.р.Стефан Стефанов – също член на запасното войнство от града на Левски. И тяхното участие в тържеството е израз на уважението им към организаторите и участниците в срещат.

Участниците в срещата се запознаха и с част от експозициите, разказващи за историята на войсковите формирования, военните учреждения и военно-промишлените предприятия от Стрямската долина, неразделна част от които са и 2-ри строително-механизиран полк – Сопот и ВМЗ – Сопот.

Над сто участници се събраха на това вълнуващо тържество – както служили в сопотския строителен полк, така и началници и ръководители от по-старшите йерархични структури в Строителни войски – Пловдивската строителна дивизия и главното управление на Строителни войски. Успяха да дойдат полковник Папазов и полковник Христо Андреев, а генерал Пешлеевски изпрати поздравленията си до участниците от Полша, където бе в момента.

На срещата присъстваха членове на Общинската организация на СОСЗР – Ловеч. А гостите от Града на люляците бяха представени от председателя на Общинската организация полковник о.р.Гриша Генов, от „сърцето, мотора и душата” на Военния клуб в Ловеч майор о.р. Николай Василев и със специалното участие на майстора на песните за сърцето и душата – барда Милен Тотев. На неговия талант можаха да се насладят всички участници в срещата.

Поздравителни адреси до участниците в срещата на войните-строители от 2-ри строително-механизиран полк – Сопот поднесоха кмета на Община Сопот г-н Дойнов и кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, командира на в.ф. 34 750 – Карлово бригаден генерал Груди Ангелов и началника на в.ф. 22 680 – Карлово подполковник Димитър Мерудийски, председателя на Общинската организация на СОСЗР – Ловеч полковник о.р.Гриша Генов, както и председателя на Общинската организация на СОСЗР – Карлово полковник о.з.Антон Мерудийски.

На всички гости, участвали в срещата на строителите от Розовата долина полковник Чернооков връчи паметни благодарствени адреси, плакети и книги, разказващи за войнската история на Карлово и региона.

Изключително приятно впечатление на всички участници в срещата направи жеста на гостите от СОСЗР – Ловеч, които връчиха на последния командир на 2-ри строително-механизиран полк – Сопот полковник о.р.Ненко Чернооков – той и основен двигател на срещата на войните-строители от Розовата долина, юбилеен медал 70-години от края на Втората световна война.

Това е нашето разбиране в Карловската общинска организация на СОСЗР за стила и метода на нашата работа – работа в интерес на членовете ни и за утвърждаване на името и авторитета на СОСЗР в общественото пространство. И ако имаме някакви успехи в тази ни дейност – ние ще сме доволни и удовлетворени. А как го правим – ами като внимателно се анализира всичко, което подробно разказахме по-горе, лесно ще се открие алгоритъма. Лесно за този, който иска и търси. Непонятно – за онзи, който само приказва.

Заместник-председател Общинска организация СОСЗР – Карлово

и председател на Клуб – Строител „Александър Стамболийски”

полковник инж.о.р.Ненко Чернооков

Секретар Общинска организация СОСЗР – Карлово

майор о.р.Стефан Груев

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker