Народът пощуря по зимно СПА на открито в Баня, Павел баня и Чифлика
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 10 Февруари 2016 17:26

В Баня свикнали да се къпят в гореща вана на открито в мразовитите дни още от времето на Парилките

В лютата зима народът пощуря по СПА на открито. Басейните в Баня, Павел баня, Чифлика са пълни не само всеки уикенд, но и през седмицата. Плуването в гореща минерална вода, когато Балканът е с дебела снежна шапка или от небето се посипва пухкав сняг, е незабравимо преживяване и все по-често хотелиерите в курортите с минерална вода залагат на това, разказва вестник "Марица". 18-метров басейн със зони за деца и джакузи в царска Баня връща на жителите на областта възможността за зимно плуване плюс СПА. Басейнът е част от нов комплекс и е пълен с посетители всеки ден от седмицата. А през уикенда мощни възклицания и възгласи от удоволствието се чуват на десетки метри от кипящата от тела вода. Дойдохме само за ваканцията на децата, споделят две дами от София, които са на кратка семейна почивка. Невероятно удоволствие. Няма време за скука. Има и малък басейн - топилка - с много гореща вода. Не знам колко градуса е, но се потапяме в нея сантиметър по сантиметър и стоим само няколко минути. Ние случихме много шарено време - един студен и два много топли дни, които използвахме за плаж. Децата са много щастливи.

В Баня обаче още не са прежалили затворения вече девет години спортен 25-метров басейн, както и базата с възможности за възстановителни процедури на професионални спортисти. И двата обекта се рушат. А всеки роден в Баня, дори и след затварянето на спортния басейн, има изградени навици да се къпе зиме на открито. Старата парилка с две отделения - за пране и за къпане, бе едно невероятно СПА от ранните години на соца, спомнят си стари хора. Когато приключиха с прането, жените лягаха в огромните циментови корита, предназначени за пране, като във вана. А част от тях отиваха в отделението с голям басейн. Дори навън да е минус 15 градуса, къпането в горещата минерална вода тонизира страхотно, разказват бабите от Баня, които на младини поне два пъти седмично посещавали парилките.

Нов комплекс в Павел баня с цяла каскада от малки басейни за хидромасаж станаха хит в Розовата долина. Не ходете там в уикенда, няма да може да вредите и да се насладите на ласките на топлата вода и на гледката към снежния Балкан. Изберете някой спокоен ден през седмицата, за да е удоволствието пълно, предупреди читателка на Марица", която е фен на зимното СПА на открито.

А в курорта Чифлика край Троян то е на мода както сред пловдивчани, така и сред жителите на Троян, Ловеч, Плевен и София. За нас обаче пътуването до там сега е затруднено. Заради зимния сезон Беклемето е затворено и трябва да се използват по-дълги маршрути през другите старопланински проходи.

В Чифлика обаче ще се нагледате и нарадвате на изобретателността на предприемачите, собственици на малки вили и семейни хотелчета. Във всяко има или басейн с площ около 20-тина квадратни метра, и  една или няколко вани, включително и хидромасажни. Някои от тях са покрити със стъкла и отдалече приличат на малки оранжерии. А пред малките басейнчета редовно има хора ,които се препичат на зимното слънце.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker