Карловската роза грейва в мартениците на занаятчии от Розовата долина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 10 Февруари 2016 17:35

Карловската маслодайна роза грейна на мартеница. Десет майсторки на народните занаяти от Розовата долина са в надпревара коя от тях ще вплете в неподражаемо и красиво произведение славното цвете в традиционния български символ на здравето и началото на пролетта.

Част от мартениците вече са подредени в красива изложба-базар в Бухаловия хан в Карлово. Възрожденската къща, която е част от Туристическия комплекс Старинно Карлово е мястото на занаятчиите от Подбалкана.

Двете сестри Цвета Патева и Даниела Станкова вече подредиха собствени щандове с мартеници, които пресъздават карловската роза. Сувенирите са предназначени за ревера на дрехата и са изплетени от червени и бели конци на една кука. Точно до техния е щандът на Радка Петрова. Повечето от нейните произведения са от плъстена вълна. Тя е наблегнала на изработката само на едно цвете, като в него е вплела три цвята - бялото и червеното на мартеницата, и зеленото на пролетта.

Прекрасна игра с непредена оцветена вълна е постигнала в своите мартеници Десислава Баракова. Майсторката има богат опит в работата с конци, вълна и текстил. Този път тя е изваяла от оцветена непредена вълна прочутото по цял свят карловско цвете.

Големите изненади в парада на мартениците в Карлово обаче тепърва предстоят. Дни преди да настъпи царството на Баба Марта Десислава Баракова ще извади нова своя колекция - огромна Баба Марта с ръст около 50-60 сантиметра, изработена от непредена червена и бяла вълна, следвана от цяла дузина малки мартенички. Купувачът на този сувенир ще може да го използва за интериора на дома си.

Пак по това време ще се появяват и уникалните изделия от калоферска дантела. Майсторката Галина Симеонова вече подготвя своята мартеници. Всяка от тях се изплита с поне двадесетина миниатюрни совалчици, а за изработката и са необходими няколко часа работа над цилиндъра. Ще следвам строго традицията. Ще изплитам от бял конец момък, който в мартеницата традиционно се нарича Пижо, а от червен - неговата половинка Пенда. Техниката калоферска дантела е трудна, но произведенията са много фини и елегантни, така че се надявам да задоволя и най-изискания вкус, споделя тя. Галина също подготвя своя мартеница, която ще изобразява прочутото цвете, символ на Карлово.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker