Новини от Карлово и региона
Директорът на областната дирекция на полицията ст. комисар Георги Чергов посети Община Карлово и се срещна с кмета Емил Кабаиванов
Сряда, 24 Април 2024 18:05

Директорът на областната дирекция на полицията ст. комисар Георги Чергов посети Община Карлово в рамките на планираните си срещи с представители на местната власт и институции, които се провеждат по указания на професионалното ръководство на МВР. В работното заседание участваха кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и неговият заместник Антон Минев, началникът на районното управление гл. инспектор Генчо Гусев, началниците на сектори по направления криминална и охранителна полиция и на група „Териториална полиция", секретарят на общината, председателят на Общински съвет и директори на местни учебни заведения.

По време на разговора бяха обсъдени конкретни мерки за предотвратяване на закононарушения в населените места от региона, гарантиране на добър обществен ред и повишаване на пътната безопасност. Изтъкнаха се утвърдените добри практики и бъдещи съвместни инициативи, които биха довели до положителни резултати в общите усилия да се подобри средата за сигурност в населените места от региона. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност.

Според краткия доклад на началника на РУ-Карлово за по-характерните резултати от работата на служителите, от началото на годината общо са регистрирани 179 престъпления, от които са разкрити 69. По отношение на кражбите - 25 от общо документираните 33 са с установен извършител. Разкрити са и 17 престъпления по линия „наркотици". В рамките на осъществения пътен контрол са заловени 9 водачи след употреба на алкохол и 5 - под въздействие на наркотични вещества, засечени са 2959 нарушения на скоростните режими. На обслужваната територия са възникнали 19 ПТП с 2 загинали и 27 ранени, а като участъци с най-голяма концентрация остават Подбалканския път и пътя Пловдив – Карлово.

 
Новата такса за боклука: Който замърсява, той плаща
Сряда, 24 Април 2024 16:55

От 1 януари 2025 г. влизат в сила отлаганите досега промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с преминаването към нов модел за формиране на такса „Битови отпадъци“ на база подхода „замърсителят плаща“. За да подпомогне общините при въвеждането на новия модел за определяне на таксата, НСОРБ ще формира постоянно действаща експертна група с представители на общините за анализ на възникващите въпроси при прилагането на подзаконовия нормативен акт. Предвидено е и създаване на специализиран софтуер за начисляване на такса „Битови отпадъци“, който ще облекчи подготовката на прогнози за генерирането и състава на отпадъците, стана ясно на заседанието на 23 април.

Членовете на Управителния и Контролния съвети обсъдиха предложението в новия цикъл преговори за съставяне на държавния бюджет да бъде поставен въпросът за предоставяне на възможност за сключване на тристранни споразумения с министъра на финансите в случаите при налагане на финансови корекции за проекти, свързани с публични инвестиции.

Във връзка с извършвания в рамките на Министерството на транспорта и съобщенията цялостен преглед и анализ на Закона за автомобилните превози по отношение тяхната актуалност и необходимост от нормативни промени, УС на НСОРБ обсъди и прие на 23 април становище, публикувано в сайта на сдружението.

 
Кабаиванов постави неотложни въпроси пред социалния министър Ивайло Иванов
Сряда, 24 Април 2024 16:52

Важен въпрос за социалните услуги, които общините предоставят, постави кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов и пред неговите заместници Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. Това стана на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, чийто член е кметът на Карлово.

„Усложнените процедури по трансформиране на действащите социални услуги в съответствие с изискванията на Националната карта на социалните услуги е проблем за общините.

В закона липсва ред за тяхното преобразуване. Това обстоятелство буквално се приема от експертите на МТСП и на Агенция „Социално подпомагане“ като задължение на всички общини да извървят дългия път по създаване на нова услуга, предвиден в Закона за социалните услуги“ ,подчерта д-р Кабаиванов.

Членовете на Управителния и Контролния съвети обсъдиха с министъра актуални въпроси от социалната сфера, пряко свързани с дейността на общините.

„Министър Иванов ни увери, че за продължаване на процедурата „Грижа в дома“ до края на годината ща бъде осигурен необходимият финансов ресурс - малко над 40 млн. лева. За удължаване срока на програмата „Топъл обяд“ допълнителните 15 млн. лв. ще дадат възможност за увеличаване на средствата за един храноден от 3.20 на 3.64 лева. Разчетите предвиждат и административни разходи, за да може общините да предоставяме тази подкрепа за нуждаещи се хора.“, поясни д-р Кабаиванов.

Той допълни, че с екипа на министър Ивайло Иванов са обсъдени напредъкът по процедурата за извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора, както и подготовката на Националната карта на социалните услуги и предстоящите задачи за развитието на системата от социални услуги.

 
Тази събота предстои оспорван мач: Левски-Карлово среща Берое II
Сряда, 24 Април 2024 16:50

 
Почина о.р. Агоп Казазян, дългогодишен председател на СД на Винарска изба "Розова долина"
Понеделник, 22 Април 2024 11:28

Почина полк. о.р. Агоп Ара Казазян (р. 1949 г.), дългогодишен председател на управителния съвет на „Розова долина“ АД (1998 – 2012 г.)
По това време и с неговото активно участие бяха привлечени световните лидери в лозарството Мерсие Груп и беше създадено елитното лозарско стопанство на „Розова долина“, обхващащо близо 800 дка. в Подбалкана, разположено на териториите на две общини, Сопот и Карлово.

Полк. Казазян беше изтъкнат преподавател в Академията на МВР, един от безспорните специалисти, не само в България, но и в Европа, познавачи на историческите хладни и огнестрелни оръжия, дарител, колекционер, автор на множество книги и илюстровани сборници, ценени както у нас, така и в чужбина.

 
Окончателно:Седем години затвор на военния, който полицая Добромир Лазаров от Сопот
Неделя, 21 Април 2024 09:33

Върховният касационен съд уважи изцяло касационния протест на прокуратурата и призна Ангел Желязков за виновен в извършване на убийството на полицая Добромир Лазаров от Сопот през пролетта на 2018 г. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим.


Делото е образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители срещу присъда на Военно-апелативен съд. С нея е отменена присъда на Военен съд-Пловдив, с която Желязков е бил признат за виновен в извършване на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и той е бил оправдан по обвинението за умишлено убийство от Военно-апелативен съд.

Престъплението, за което Ангел Желязков, младши сержант от военно формирование, е даден на съд, е извършено на 20.05.2018 г. около 23,15 ч. в гр. Пловдив. Тогава в междублоковото пространство на бул. “Александър Стамболийски“ в Пловдив възникнал инцидент между военния и полицая Добромир Лазаров от Сопот. Припомняме, че убийството стана заради връзка на полицейския служител с бивша приятелка, също полицайка, на Ангел Желязков.  В нощта на инцидента Ангел Желязков нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на Добромир, който впоследствие починал от кръвозагуба.

Заради фаталната дознателка Люба Алексова 45-годишният полицаят загина.

Алексова била дознател в РУ Карлово. Тя имала връзка и с командоса от елитната пловдивска парашутна бригада Ангел Желязков и живеела в Пловдив. Паралелно обаче с това младата поддържала интимни отношения и с Добромир Лазаров, който бил полицай в участъка в Сопот. Мъжът бил влюбен в нея. Двамата говорили за общо бъдеще, за дете, споделяли мечтите си.

Лазаров разбрал за военния, водил  няколко пъти разговори с него. Във фаталната вечер запалил колата си и тръгнал от Сопот към Пловдив, за да се срещнат двамата и да се разберат. Чул се по телефона с Желязков, който му казал, че е пиян и не може да се бие с него. Полицаят обаче настоял да се срещнат, още повече че Алексова в този момент била с Желязков. Военният дал адреса на дома си в Пловдив на Лазаров, който тръгнал за квартал „Кючук Париж“. Така се стигнало до бой и до смъртта на Добромир.


Разследването по случая е приключено за близо шест месеца и е внесено от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив с обвинителен акт в съда.

При разглеждането на делото последната инстанция – Върховният касационен съд, изцяло е споделил становището на прокуратурата, коeто  тя последователно е поддържала, че в случая има доказателства за  умишлено убийство, за каквото престъпление е повдигнато и обвинение от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив още през 2018 г.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.

 
Подранил: Задава се розобер, търсят се берачи
Неделя, 21 Април 2024 09:23

Розоберът наближава, кампанията за прибиране на розовия цвят ще започне 20-тина дни по-рано от обичайното. Подготовката е ход - цените са договорени, розопроизводители трескаво търсят берачи.

В Средногорието вече прибират цвета от

 
Пестете водата! Става все по-ценна
Петък, 19 Април 2024 16:04

От „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД призовават гражданите, през настъпващия летен сезон, да използват водата само и единствено за питейно-битови нужди.

 

 
Опасно за пчелите край жп линията на Карлово
Петък, 19 Април 2024 16:01

ЖП секция Пловдив ще провежда растителнозащитни дейности по железопътната инфраструктура. От там предупреждават за опазване на пчелите и пчелните семейства през определените срокове.

 


 
Празнично: Откриха стената за спортно катерене в Средно училище "Христо Проданов"
Петък, 19 Април 2024 15:59

Стена за спортно катерене бе открита на 18 април в карловското СУ „Христо Проданов“. Събитието е посветено на 40 години от покоряването на Еверест от първия български алпинист – карловеца Христо Проданов, патрон на средното училище. Инициативата за изграждането на нова стена е идея на родителското настоятелство, която бе подкрепена от Министерството на младежта и спорта, Община Карлово, училищното ръководство, учители, ученици и стотици дарители.

На откриването присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Иван Ченчев, заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Костадинов, доц. Димитър Илиев и проф. Даниела Ташева, изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев, общински съветници от ОбС Карлово, дарители, учители и ученици.

„Има личности като Христо Проданов, които са пример и няма да престанат да бъдат пример през следващите десетилетия, защото той притежаваше нещо повече от смелост. Това е дързост – когато минеш отвъд границите на смелостта. Освен това съм чувал от негови съученици и приятели, че Проданов е имал характер, показващ лидерство в екипа, който тръгва да изкачва Еверест. Да! Христо Проданов беше лидер! Той ще остане пример и за нас, които го помним, и за вас, които четете и гледате онова, което се е случило през 1984 година. Самото изкачване на Христо Проданов на Еверест не е самотен акт, то е част от екип. Така се случи и сега. Стената е готова и е доказателство, че една цел се постига само тогава, когато има единомислие, екип, борба, смелост и дързост. Поздравявам всички, които помогнаха, защото това е пример как се постигат, поставени цели. Нека тази стена служи на няколко поколения, докато дойде времето някои други да поставят още по-съвременна стена. Бъдете здрави! Честит празник! Напред и нагоре!“ С тези думи д-р Кабаиванов се обърна към директора на училището Лука Мачев, общински съветници, представителите на бизнеса, ръководството и членовете на Училищното настоятелство, педагогическия и ученически колективи.

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker