Новини от Карлово и региона
Уникална японска гъба отглеждат във ферма в Баня
Събота, 12 Август 2017 18:24

Вече четири години малка семейна ферма в гр. Баня, Карловско, отглежда успешно лечебната гъба шийтаке. Използва се традиционна японска технология, при която дъбови трупи се заразяват с мицел, внасян от Япония, и така гъбите се развиват в естествената си хранителна среда, разказа за AgroLife.bg Елена Йотова от „Био Уей“ООД.
Фирмата представи продукцията си днес на четвъртото издание на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас!, организиран по българо-швейцарски проект пред Министерството на земеделието, храните и горите.
Помещенията, в които се отглеждат чудотворните гъби, са покрити с мрежа, която пази от слънце и вятър. Поддържа се и необходимата влажност. Гъбите се сушат в производствено предприятие в Карлово, там се и пакетират. Основен принцип в работата на фирмата е използването на качествени суровини и стриктното спазване на технологичния процес.
Продукцията е предназначена за българския пазар. Гъбите се предлагат изсушени или в свежо състояние, а скоро ще се продават и стрити на прах като подправка.
Шийтаке е малко позната на българския пазар, затова няма европейско подпомагане за създаване на ферми за отглеждането й, каза Елена Йотова. „Ние обаче решихме да експериментираме и работим с ентусиазъм по този проект. Отглеждането на шийтаке изисква много труд, постоянство и желание, като най-прецизна е работата, свързана със внасянето на мицел в дървесните трупи.
„Тези вкусни гъбки са вече постоянно на трапезата ни. Баба ми ги слага във всяка гозба. Вкусни са и задушени – само със зехтин“, хвали стоката си Елена Йотова.
Гъбата шийтаке е взела името си от „ший” – кестен и „таке” – дърво, означаващо „гъба, която расте върху кестен”. В действителност тя се развива добре и върху клен, габър и дъб. В Азия се отглежда за ядене и лечебни цели, защото съдържа много витамини и минерали, сред които витамините В12, А, Е и D, за който се знае, че се набавя само от слънцето. Смята се също, че забавя растежа на раковите клетки.
Биофермата за шийтаке в гр. Баня не е единствена. „Био Уей“ се разраства чрез прилагане на франчайзингова схема, предоставяйки своята търговска марка и ноу-хау на други производители. Така в момента 10 ферми отглеждат чудотворните гъби по франчайзингови договори, като очакванията са да бъде достигнат добив от няколко тона седмично в края на 2017 г.

 
Семейство от Карлово загина в катастрофа
Събота, 12 Август 2017 18:14

Инцидентът е в резултат на опит за изпреварване на камион от млад шофьор при десен завой

Семейство от Карлово загина при тежка катастрофа на пътя край село Манолово, община Павел баня, съобщиха от МВР. Лек автомобил Ford Galaxy, зад чийто волaн е бил 33-годишният Д. П. е изхвърчал от платното на главен път І-6 и се е забил челно в дърво.

С мъжа е пътувала и 4 години по-възрастната му съпруга. На място са загинали и двамата. Съпрузите от няколко години работели в Австрия и се завърнали за лятната си отпуска.

Преди това Димитър е бил професионален войник и е участвал в мисия. Само по случайност с тях не са били трите им малки деца.

Няколко часа по-рано, отново на същия път, но в района на град Николаево, при челен удар загива 62-годишен водач на Opel Astra. Инцидентът е в резултат на опит за изпреварване на камион от млад шофьор при десен завой.

Виновният за катастрофата 23-годишен жител на Враца е настанен с опасност за живота в болницата.

 
Плажна фиеста събра в Баня младежи от региона
Събота, 12 Август 2017 18:09

С много забавления, смях и игри на плажа бе отбелязан Международният ден на младежта -12 август. Плажната фиеста бе организирана от младежкото сдружение „Млади, активни, креативни“ Куртово съвместно със СК „Триатлет“ Баня и НЧ „Васил Левски – 1861“ Карлово. Царицата на розата 2017 Христина Караколева,

 

 
ТД Васил Левски отдава под наем х. Хубавец
Петък, 11 Август 2017 09:35

ТД Васил Левски отдава под наем х. Хубавец.
За повече информация: 0896 688 523 - Ангел Рунташки - секретар на ТД В. Левски

 
Първата столица на траките грейва над село Васил Левски
Четвъртък, 10 Август 2017 19:04

Тракийският селищен център от VI-V век преди Христа до село Васил Левски да се превърне в археологическа атракция и да придобие статут на национален паметник на културата, предвижда съвместен проект на община Карлово и Археологическия музей в Пловдив. 
Община Карлово е  сключила договор с екип от специалисти, които да подготвят документацията и да я внесат в културното ведомство. Новият статут на археологическата ценност

 
Платено паркиране - сега пред общината, след месец и на други паркинги
Четвъртък, 10 Август 2017 18:43

От 8.00 часа на 10 август община Карлово въвежда зона за платено паркиране по: улица „Петко Събев“, прилежащия паркинг между община Карлово и НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ и улица „Цар Симеон“ в частта между ул. „Петко Събев“ и ул. „Генерал Карцов“. Цената за паркиране в зоната е 1 лев на час при заплащане чрез паркомат или 1,20 лева

 

 
Петък вечер: Румен Читов представя най-новите си творби в изложбата "Вълшебна планина"
Сряда, 09 Август 2017 18:06

Известният художник Румен Читов представя своята изложба "Вълшебна планина".  Експозицията е подредена в Художествената галерия в Карлово. Вернисажът е в петък от 18.30 часа.

Румен Читов е един от най-интересните съвременни български художници. Той е

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker